
Başlığı görünce heyecanlandığınızı görür gibiyiz. Testosteron hormonunun erkeklik hormonu olarak tanımlanması bile bu heyecana kapılmanız için yeterli. Hatta dünyayı yöneten hormon tanımlaması da yine testosteronun hayatımızdaki yerini oldukça güzel ifade ediyor.
Keza bu hormonun eksikliği veya fazla olması hayatınızda önemli değişikliklere neden olabiliyor.
Her ne kadar testosteronun cinsel hayatınızla olan ilişkisi ilk olarak akıllara gelse de, vücudunuzdaki birçok alanda etkileri de bilinen bir gerçek. Dolayısıyla önemi katlanarak artan testosteron hormonu ile ilgili merak edilen birçok konu da bulunuyor.
İşte bu yazıda belki her ortamda konuşamadığınız testosteron hormonunu tanıyacağız. Erkeklik hormonunun eksikliğinde veya fazla olmasında ne gibi sonuçlar doğuracağına değineceğiz. Vücudumuzdaki seks hormonu olan testosteronu tanımaya hazırsanız hemen başlayalım.
Hormon nedir?
Öncelikle bu yazımızda sıklıkla kullanacağımız hormon kavramına değinelim. Kısaca ifade etmek gerekirse hormonlar, vücuttaki kimyasal mesajcılardır .
Endokrin bezlerde üretilen hormonlar kana salınarak etki gösterecekleri organ veya dokuya ulaşır. Ulaştıkları dokularda veya organlarda ise pek çok alanda etki gösterir. ( Hormonlar ve endokrin sistem ile ilgili detaylı bilgi için Jill Seladi-Schulman, Ph.D. on April 22, 2019 makalesini inceleyebilirsiniz )
Bu nedenle üretilen hormonlar vücudumuzdaki doku ve organların iletişimi için kritik derecede öneme sahiptir. Eksikliklerinde veya anormal artışlarında vücudumuz çeşitli tepkiler verir.
Testosteron hormonu nedir?
Erkeklerde testis tarafından salgılanan ve başta sperm üretimi olmak üzere birçok görevi olan bir hormondur. Burada hemen şunu ifade etmeliyiz ki kadınlarda da yumurtalık tarafından az da olsa testosteron hormonu salgılanır.
Yani bu hormon sadece erkek vücudunda üretilen bir hormon değildir.
Erkeklerde libidoyu etkileyerek cinsel isteği artıran bu hormon büyük çoğunlukla testisler tarafından üretilse de az miktarda adrenal bezler tarafından da üretilir.
Kadınlarda ise yumurtalık tarafından üretilen testosteron, seks hormonu olarak da bilinen östrojene dönüştürülür.
Herhangi bir hormon veya enzim vücudumuza gıda ile giren belirli bir maddeden sentezlenir. Testesteronun temeli ise kolesteroldür.
Leydig hücreleri, kolesterolü kandan bir tür protein şeklinde alır. Akabinde çeşitli kimyasal reaksiyonlar geçirerek testosteron olarak sentezlenir.
Hemen aklınıza hangi yiyecekler testosteron hormonu üretimini artırır sorusunun geldiğini duyar gibiyiz. Bu konuda hazırlanan makalemiz size yol gösterici olacaktır.
Testosteron hormonunun etkileri
Metabolizmada birçok faydası bulunan erkeklik hormonu veya seks hormonunu adından da anlaşılacağı üzere en önemli işlevi cinsel sağlığınız ile ilgilidir.
Cinsel sağlık, insanın yaşam kalitesinin en önemli göstergelerinden biridir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre cinsel sağlık; kişilik, iletişim ve aşkı arttıran yollarla, cinsel varoluşun bedensel, duygusal, entelektüel ve sosyal yönlerinin bütünleşmesidir.
Bu nedenle testosteron hormonu olmadan sağlıklı bir seks hayatınız olamaz.
Erkek vücutta testesteronun görevleri şu şekildedir:
- Androjenik fonksiyon – Kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojen üzerinde hakim olan yüksek testesteron içeriği nedeniyle, erkek tipi saç büyümesi (yüz, göğüs, kalça ve cinsel organlarda vücut kılı) oluşur. Genital organların büyümesi ve gelişimi ile erkek tipi fizik sağlanır. Kellik testesteronu kontrol eder. İlginçtir, vücut yağı da testesteron tarafından kontrol edilir.
- Anabolik fonksiyon – Kas liflerinin büyümesini sağlar, gerekli kemik doku yoğunluğunun oluşmasında etkilidir. Kas kütlesini artırması nedeniyle bazı sporcular aldığı takviyelerle doping olarak testosteron kullanımına yönelmişlerdir.
- Üreme fonksiyonu – Gerekli miktarda testesteron olmaksızın, sperm hücrelerinin sentezi imkansızdır. Aynı zamanda erektil işlev ve cinsel istek sağlar yani libidoyu artırır.
- Psikofizyolojik fonksiyon – Libidoyu artırdığı gibi aynı zamanda davranışlarda artan saldırganlığı, savaşma arzusunu, korku duygusunun zayıflamasını sağlayan da testesterondur.
Testosteron hormonu kimlerde olur?
Her ne kadar erkeklik hormonu olarak dile getirilse de kadınlarda da yumurtalık ve böbrek üstü bezleri tarafından salgılanır.
Aynı şekilde erkeklerde de kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen hormonu salgılanır.
Müthiş bir dengeyle yaratılan vücudumuzda bu iki hormon da bir denge içinde sentezlenmektedir. Dolayısıyla bu dengenin bozulması sonucu vücudumuzda bazı sonuçlar ortaya çıkar. Bu durum testosteron içinde geçerlidir.
Kadınlarda düşük oranda salgılanan testosteron kadınlarda şehvet duygusunun oluşmasında, kadının cinsel isteğinin artışında rol oynar. Testosteronun kadında normal seviyelerde olması kadınların sekste doyuma ulaşması için önemlidir.
Kadınlarda testosteron fazlalığının ilk belirtileri yüzde aşırı sivilceler çıkması, her iki meme arasında, göbekte, kalça üzerinde ve bacakların üst kısmında sert, siyah ve kalın kılların çıkmasıdır. Adet düzensizliği de buna eklenebilir.
Sonuç itibariyle testosteron hormonu hem erkeklerde hem de kadınlarda sentezlenir. Ancak kadınlarda üretilen testosteron erkeklere göre çok daha düşüktür.
Testosteron hormonu düşüklüğü
Yapılan çalışmalara göre normal testosteron seviyesi 300 – 1000 ng/dl arasındadır ( Kaynak: de Souza GL, Hallak J. Anabolic steroids and male infertility: a comprehensive review. BJU international. 2011;108(11):1860-5.)
Bu değerlerin çok altında seyreden testosteron seviyesi cinsel isteksizlik başta olmak üzere vücutta birçok tepkimelere neden olacaktır.
Yapılan araştırmaya göre 45 yaş ve üstü erkeklerin yaklaşık % 40’ının erkeklik hormonu seviyelerinde düşüklük tespit edilmiştir.
Peki bu durumda olan kişilerde hangi belirtiler görülür:
- Cinsel isteksizlik, sertleşememe, erken boşalma ve erektil disfonksiyon
- Kas ve kemik erimesi
- Diyabet ve obezite
- Anksiyete, depresyon vb. ruhsal sağlık sorunları
- Kalp ve damar bozuklukları
- Vücutta kıl kaybı
- Kas kütlesi ve güç kaybı
- Enerji azalması
- Testiküler büzülme
- Genişlemiş ve şişmiş meme dokusu
- Düşük sperm miktarı ve sperm kalitesinde azalma
Bu nedenle normal seviyelere gelmek için vücudunuz için en faydalı testosteron güçlendiricilerini incelemeniz ve doğal yollardan normal seviyeleri yakalamanız önem teşkil etmektedir.
Testosteron takviyeleri
Buraya kadar dünyayı yöneten cinsellik hormonunu, onun etkilerini ve eksikliği durumunda vücudunuzda ne gibi sonuçlar doğurabileceğini bilimsel çalışmalar eşliğinde ifade ettik.
Bu denli önem ihtiva eden testosteron hormonu seviyesini artırmak için hemen internette araştırma yapmaya başladınız mı? Durun! Çünkü teyide muhtaç birçok bilginin yer aldığı bu sanal dünyada sizin için en yararlı testosteron artırıcılarını biz araştırdık.
Bu artırıcıları seçerken doğal yollarla üretilen ürünleri seçmeye özen gösterdik. Tabi ki doktorunuza danışmadan hiçbir medikal takviye almamanız gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz.
TestoPrime
Yaşınız veya diğer faktörler nedeniyle düşük testosteron seviyeleri yaşıyor olsanız da, sağlığınızı kaybetme konusunda aşırı endişelenmenize gerek yok.
Çünkü TestoPrime gençlik yıllarınızın keyfini çıkarmanıza yardımcı olmak için 12 bileşenli doğal bir formül ile üretildi.
Fiziğinizi geliştirmek ve kendinize olan güveninizi yeniden kazanmak için doğal bir testosteron artırıcı arıyorsanız, TestoPrime tam size göre. Üstelik GDO, Soya içermez, vegandır. Katkı maddesi veya boya içermez.
Testogen
TestoGen, düşük testosteron seviyelerini doğal olarak yükselten bir besin takviyesidir. Her gün reçete edilen dozda alırsanız, olumlu etkiler zamanla ortaya çıkabilir.
TestoGen’in çinko, magnezyum ve kırmızı ginseng’in yanı sıra D-Aspartik asit, vitaminler ve diğer bileşenleri kullandığı kanıtlanmıştır.
Testo-Max
Testo-Max, üretilen testosteronu artırmayı amaçlayan %100 doğal, besleyici (kapsül şeklinde olan yani enjeksiyon şeklinde olmayan) bir takviyedir.
Sporla uğraşan (profesyonel ve amatörler) veya vücut yapısını değiştirmek (yağ kaybetmek, kas kütlesini artırmak, şekil özellikleri kazanmak) isteyen kişiler ve cinsellik yaşamlarını/aktivitelerini geliştirmek (dayanıklılık ve ereksiyon performanslarını ve Spermlerini artırmak isteyen), hatta bilişsel yeteneklerini (odaklanma, hafıza, algı, konsantrasyon) geliştirmek isteyen insanlar için idealdir.
Testofuel
Testofuel’in kas ve güç oluşturmadaki başarısının ardındaki sır, bileşenlerin kombinasyonudur. İyi araştırılmış bileşenlerle güncel bir formül kullanır. Bu artırıcı, beslenme ve egzersiz için harika bir formülasyondur.
Tescilli karışımların arkasına saklanan diğer ürünlerin aksine, Testofuel her bir bileşeni görmeniz için sizlere sunmaktadır.
Testolan
Testolan, zararsız elementlerden yapılmış bir artırıcıdır. Testosteron seviyelerinizin normale dönmesine yardımcı olur.
Kullanıcılar tarafından yan etkilerine yönelik bir şikayette bulunulmaması bu ürünü popüler hale getirmektedir.
Sonuç
Testosteron, vücudunuzun nasıl kas inşa ettiğini etkileyen ve kas oluşumunu mümkün kılan, libidoyu, spermi, gücü ve genel erkekliği geliştiren erkek hormonudur.
Bu nedenle erkekler için bu hormonu normal seviyelerinde tutmak her erkeğin istediği bir durum olup eksikliklerinde vücutta bazı değişikliklere neden olabilmektedir.