Günümüzde her alanda artan rekabet duygusu hiç şüphesiz sportif faaliyetlerde de etkisini önemli ölçüde gösteriyor.
Sporcular kendi branşlarında başarılı olmak ve derece yapmak için sıkı bir antrenman programı uygulamayıp çok çalışmayı tercih etse de bazen bu çalışma başarı için yeterli olmayabiliyor.
Bu durumda bazı sporcular rakiplerinden öne geçmek için takviye malzemelere ihtiyaç duyuyor. Burada da karşımıza haksız rekabete yol açtığı için kullanımına izin verilmeyen doping çıkıyor.
Sporcular doping testlerinden kalmamak için ise alternatif yöntemlere başvuruyor.
Bunlardan birisi de doping etkisi yapan testosteron. Peki doping nedir ve doping yerine testosteron kullanılabilir mi? Gelin hep beraber bu sorulara yanıt arayalım.
Doping nedir?
Müsabaka esnasında sporcuların performansını artırmak amacıyla bazı maddelerin veya hormonların çeşitli yollarla vücuda verilmesine doping denir.
Bu aşamada kullanılan sentetik kaynaklı maddeler doğal besin kaynaklarından alınamayan ve organizmanın üretemediği maddelerdir. Neticesinde de maddeyi alan sporcuya ekstra performans sağlayarak rakiplerine karşı üstünlük kurmasını sağlar.
Sporcuların doping kullanma nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Sportif performansın arttırılması,
- Antrenman programlarının çoğaltılması,
- Sportif sakatlıkların algılanmaması,
- Heyecan endişenin önlenmesi,
- Alışkanlık
Peki haksız rekabete yol açan bu maddelerin kullanımı serbest midir? Tabi ki hayır. Öyle ki Dünya Dopingle Mücadele Ajansı ( WADA) yasaklı maddeleri yayınlayarak bu maddelerin kullanımının önüne geçmeyi hedeflemektedir.
Sporcular için büyük bir tehdit olan dopingle yakalanmak, onları farklı arayışlara itiyor. Burada da karşımıza fiziksel performansı artırıcı etkisi olan testosteron hormonu çıkıyor.
“Testosteron doping midir” sorusunu cevaplamadan önce testosteronun vücuda etkilerini hep birlikte ele alalım.
Testosteronun vücuttaki etkileri nelerdir?
Erkeklik hormonu olarak da bilinen testosteronun vücudumuzdaki etkilerini 3 ana grupta toplayabiliriz:
- Seksüel fonksiyonlar: Genital organlar üzerine etkileri sayesinde penis ve prostatın gelişimini, sağlıklı cinsel fonksiyonu ve sperm (meni) üretimini kontrol eder. İstek, sertleşme, orgazm ve gece ereksiyonlarını düzenler.
- Psikolojik etkiler: Beyin üzerine etkileri sayesinde cinsel istek, ruh hali ve bilişsel fonksiyonları düzenler.
- Sistemik (somatik) etkiler: Derideki fonksiyonları ile yağ bezi salgısı, ter bezi salgısı, kıllanma, saç ve sakal oluşumuna etkileri vardırKas ve kemik yoğunluğunu artırır. Vücut yağlanmasını azaltıp kilo kontrolünü sağlar.
Testosteron seviyesinin ne derece önemli olduğunu daha detaylı anlamak için, yüksek testosteron seviyesinin faydalarını incelemek istediğinizi duyar gibiyiz.
Şunu da hemen ifade edelim ki yapılan çalışmalara göre normal testosteron seviyesi 300 – 1000 ng/dl arasındadır ( Kaynak: de Souza GL, Hallak J. Anabolic steroids and male infertility: a comprehensive review. BJU international. 2011;108(11):1860-5.)
Testosteronun sporcular için önemi
En büyük anabolik etkilerden olan kas kütlesi arttıkça vücudu saran testosteron seviyesi de artar. Yapılan egzersize yanıt olarak testosteron, vücut tarafından üretilen büyüme hormonu seviyelerini artırarak protein sentezinde ve kas büyümesinde rol oynar.
Bu nedenledir ki bazı sporcular testosteron hormonu kullanarak kas kütlesi inşa etmeye çalışır.
Harici olarak testosteron alımı yapıldığı vakit vücut bu hormonun doğal üretimini keser ve sentetik olarak alınan testosteron tarafından kaslar biçimlendirilmeye başlar.
Vücudun ürettiğinden daha fazla miktarda testosteron hormonu alması kas yapılanmasını hızlandırıp daha fazla geliştirirken, inanılmaz bir güç artışı da olur.
Tüm bu süreç yaşanırken metabolizma doğal testosteron üretimini kestiğinden, vücutta hormonal bozukluklar görülmeye başlanabilir.
Bunu önlemek için dışarıdan testosteron alım süreci dikkatle takip edilip gerekli müdahaleler yapılmalıdır.
Testosteronun doping olarak kullanımı
Vücudumuzda birçok alanda etkili olan testosteron, sporda da doping yerine geçer mi? Diğer bir ifadeyle ise testosteron artırıcılar kas kütlesini artırır mı?
Yapılan bilimsel çalışmalara göre cevabımız evet. Örneğin Prof.Dr. Metin Özata‘ya göre;
Testosteron ve büyüme hormonu kas yapımını artırırken (anabolik), kortizol yıkım yapar (katabolik). Bu dengeyi sağlamak için ağırlık kaldırmak ve HIIT kardiyo yapmak gerekir. Sporcularda kan testosteron seviyesi yüksek olanların daha iyi performans gösterdiği ortaya konmuştur.
Yine Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği ( TEMD ) tarafından paylaşılan bilgilere göre;
Anabolik steroidler erkeklik hormonuyla ilişkili steroid hormonlar olup bunlar testosteron, 19-norandrosteron, nandrolon ve norandrosteron içermektedir. Hem tedavi amaçlı hem de sporda performans artışı amacıyla kullanılmaktadırlar. Doza bağlı olarak hücre büyümesini uyarır, kas liflerinin boyutunu artırır ve bu şekilde kas kitlesi ile gücü artırır.
Benzer araştırmalar testosteronun doping yerine geçebileceğini bilimsel olarak ifade etmektedir. Bu durumda ise akıllara testosteron seviyesini artırmaya yönelik sorular geldiğini buradan işitir gibiyiz.
En iyi testosteron artırıcı ilaçlar bu konuda size oldukça yardımcı olacaktır.
Doping etkisi yapan testosteron
Gerek bilimsel çalışmalarda gerek ise yapılan deneylerde görülmüştür ki erkeklik hormonu olan testosteron, fiziksel aktivitelerde ekstra güç ve dayanıklık sağlayarak doping etkisi sağlamaktadır.
Peki, vücudumuzdaki testosteron seviyesini nasıl artırabiliriz?
Eğer herhangi bir ilaç veya kimyasal madde kullanmak istemiyorsak yapmamız gerekenler şu şekilde:
- Stresten Uzak Durma
- Sağlıklı Uyku ve Dinlenme
- Egzersiz ve Ağırlık Antrenmanları
- Dengeli ve Sağlıklı Beslenme
- Çinko ve Magnezyum Tüketimi
Yukarıdaki önerilenlere ilave olarak hormonal seviyeyi artırmak için çeşitli takviyeler alınabilir. Bu konuda ise karşımıza iki cevap çıkıyor: doğal ve doğal olmayan yollar.
Testosteron miktarını artırmanın en iyi yollarından birisi testosteron artırıcıları kullanmak.
Sizler için en faydalı ve doğal testosteron takviyelerini derledik:
TestoPrime
Yüzde yüz memnuniyet ve ömür boyu garanti gibi iddialı sloganları olan TestoPrime, 12 doğal, güçlü ve klinik olarak desteklenen içerikle, gücünüzü geri kazanmanıza ve bu erkekliği yok eden semptomları tersine çevirmenize yardımcı olur.
Diğer bir önemli özelliği ise GDO’suz, soya içermeyen, vegan, FDA onaylı birinci sınıf bileşenlerle GMP sertifikalı bir tesiste üretilmiştir.
Testogen
Testogen, erkeklerin testosteron seviyelerini doğal ve verimli bir şekilde artırmalarına yardımcı olmak için formüle edilmiş bir besin takviyesidir.
Yaratıcısına göre, bu ürünün formülünde bulunan bileşenlerin kombinasyonu, zamanla daha da kötüleşen bir sorun olan “düşük T’yi durdurmaya” yardımcı olabilir.
Testo-Max
Testo-Max, her porsiyonda (piyasadaki diğer tüm markalardan daha fazla) 2352 mg D-Aspartik asidin yanı sıra testosteron seviyenizi güvenli ve doğal bir şekilde artırmak için tamamen doğal 10 testo-artırıcı bileşen içerir.
Sınırlarınızın ne olduğunu düşünüyorsanız, Testo-Max ile onları aşmaya hazır olun.
Testofuel
TestoFuel, testosteron sınırlarınızı açarak büyümenin önündeki engelleri yıkmak için devrim niteliğinde, kapsamlı bir şekilde araştırılmış kas geliştirme takviyesi olarak kabul edilir.
Vücudunuza doğal olarak daha fazla testosteron üretmek için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlayarak, testosteron seviyenizi doğal olarak artırmak için üretilmiştir.
Testolan
Erektil disfonksiyon, kaybolan cinsel arzu, yağ kazanımı, daha az kas kütlesi, düşük yaşam kalitesi, daha az enerji ve yaşlanma. Tüm bu değişiklikler, düşük testosteron seviyelerinin sonucu olabilir. 30 yaşından itibaren bu erkeklik hormonunun miktarı her yıl %1 azalmaktadır!
Testolan ise bu azalmayı önleyip tekrar yükselişe geçmeyi vadeden besin takviyesidir.
Vücudumuza haricen alacağımız her bir takviye için akıllara güvenli olup olmadığı ve sağlığımıza zarar verip vermeyeceği konuları geliyor. Zira piyasada o kadar çok ürün var ki hepsini bilmek neredeyse imkânsız.
Bu aşamada testosteron artırıcıların yan etkileri konulu makale sizi birçok konuda aydınlatacaktır.
Ancak şunu hemen ifade etmemiz gerekir ki kimyasal yöntemler gibi doğal olmayan yollardan vücuda alınan hormonal takviyelerin uzun vadede sağlığa olumsuz etkilerinin olduğu da bilimsel olarak ispatlanmıştır.
Sonuç
Vücudumuzda kritik fonksiyonları olan erkeklik hormonu testosteronun, sporcuların fiziksel performanslarını artırdığı ve kas kütlesini geliştirdiği deneysel çalışmalarla açıklanmıştır.
Dolayısıyla testosteron doping olarak da kullanılabilir ve doping yerine geçer.
Haksız rekabete yol açıp hem sporculuk kariyerini bitirmek hem de sağlığımıza zarar verecek doğal olmayan yöntemlerle hormonal takviye almak yerine, doğal yollardan üretilmiş testosteron artırıcıları kullanmanızı tavsiye ediyoruz.