Testosteron, insanlarla birlikte hayvanlarda da bulunan bir hormondur. Erkeklerde testisler ile üretilen testosteron hormonu, kadın yumurtalıklarında da üretilir. Ancak kadınlarda üretilen testosteron hormonu miktar ve baskınlık itibarıyla erkeklere kıyasla oldukça azdır.
Dolayısıyla ‘testosteron erkeklerde var mıdır?’ şeklindeki sorulara “evet” yanıtı verilebilir.
Testosteron hormonunun görevleri
Testosteron üretimi, ergenlik dönemi ile birlikte oldukça yoğun üretilmeye başlar. Otuzlu yaşlara kadar önemli ölçüde artan testosteron üretim, otuzlu yaşların ardından azalmaya başlar. Peki, testosteron hormonu nedir, vücudun hangi fonksiyonlarında görev alır?
- Penis ve testislerin gelişimi,
- Ergenlik dönemi ile birlikte ses kalınlaşması,
- Ergenlikle beraber yüzde ve kasıklarda kıllanma,
- Kas kütlesi ve gücü,
- Kemiklerde sertleşme ve büyüme,
- Seks dürtüsü, libido,
- Sperm üretimi,
Başta olmak üzere birçok işleve sahiptir. Testosteron hormonu çok az düzeyde salgılanan ergen erkeklerde beklenen gelişim gözlenmeyebilir.
Söz gelimi; cinsel organ gelişiminin yeterli düzeyde olmaması, yüz ve vücut kıllarının çok az olması veya ses kalınlığının yeterince derinleşmemesi şeklinde örnekler verilebilir.
Testosteron hormonuna dair tamamen keşfedilmemiş bir diğer işlev ise erkeklerin ruh haline olan etkisidir.
Genellikle cinsel dürtü ile eşleştirilen testosteron kavramı, sperm üretiminde çok kritik işleve sahiptir. Bunun yanı sıra kemik ve kas kütlesini de doğrudan etkiler.
Özellikler erkeklerin vücut yağ depolama şekline ve kırmızı kan hücresi üretimine doğrudan etki eder. Sadece organik ve fiziksel etkiler değil aynı zamanda erkeklerin ruh halinde de belirleyicidir.
Hangi cinsiyette testosteron olur?
Testosteron cinsiyete özgü bir hormon olmakla birlikte az da olsa kadın vücudunda da bulunur. Ancak “Hangi cinsiyette testosteron olur?” sorusuna doğal olarak “erkeklerde” yanıtı verilir.
Testosteron hormonunun olağan düzeyde olması önemlidir. Gereğinden fazla ya da az salgılanan testosteron hormonu, vücutta birtakım etkilere yol açabilir. Yetişkin erkeklerde Testosteron eksikliğinin belirtileri nelerdir:
- Vücut ve yüz kıllarında azalma,
- Kas hacminde azalma,
- Artan meme boyutu,
- Libidoda azalma,
- İktidarsızlık,
- Testis boyutunun küçülmesi,
- Sperm sayısında azalma,
- Kısırlık,
- Sıcak basması ve asabiyet,
- Dikkat dağınıklığı,
- Depresyon
- Kemiklerin kırılma riskinin artması,
Erkeklerde düşük testosteron seviyesinin göstergeleri ifade edildiği gibidir.
Bununla birlikte, vücutta fazla miktarda salgılanan testosteronun da bir dizi organik belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler:
- Testislerde küçülmeye bağlı olarak düşük sperm sayısı,
- İktidarsızlık problemleri,
- Kalp kaslarında hasar riski,
- Kalp krizi riski,
- İdrar problemleri,
- Prostat büyümesi,
- Karaciğerden kaynaklı rahatsızlıklar,
- Akne şikayetleri,
- Bacaklarda ve ayaklarda sıvı tutulumu,
- Artan iştaha bağlı kilo artışı,
- Yüksek tansiyon,
- Kolesterol artışı,
- Uykusuzluk ve baş ağrısı,
- Kas kütlesinde anormal artış,
- Kan pıhtılaşması riski
- Ergenlik döneminde boy uzamasının yavaşlaması,
- Ruh halinde ani değişimler, saldırgan davranışlar,
- Asabiyet ve sanrı şikayetleri,
Şeklinde sıralanabilir.
Testosteron hormonu sadece erkeklere özgü bir hormon değildir. Elbette, erkekler kadar yoğun olmamakla birlikte kadın vücudunda da üretilir.
Kadınların yumurtalıklarında ve adrenal bezinde üretilen hormon, kadınların sahip olduğu androjenlerden birisidir. Erkek cinsiyet hormonları olarak ifade edilen androjenlerin kadın vücuduna önemli etkileri şu şekildedir:
- Yumurtalık fonksiyonu,
- Kemik gücü,
- Cinsel dürtü | erkeklere olan etkisi kadar yoğun değil.
Östrojen ile testosteron arasında uyumlu bir dengenin olması yumurtalıkların sağlıklı çalışması için elzemdir. Kadınlarda, yüksek testosteron seviyesine neden olan en büyük etken “polikistik over sendromu” olarak bilinir.
Yaygın bir hastalık olup premenopozal kadınlarda %5 ile %10 arasında görülür.
Neden erkeklerde daha çok testosteron var?
Erkeklerde kadınlara göre çok daha fazla testosteron üretilir. Bu durum gayet tabiidir. Çünkü erkeğin tüm “sexist” özellikleri, testosteron hormonu ile ilişiktir.
Cinsiyete özgü karakteristik özelliklerin nerede ise tamamı, testosteron hormonu ile oluşur. “Neden erkeklerde daha çok testosteron var?” sorusunun yanıtı da esasında budur.
Erkeklerin başta cinsel vücut gelişimi için çok kritik işleve sahip testosteron, bir erkeğin ergenlikle beraber cinsel gelişimini sağlıkla tamamlaması adına salgılanır. Erkeklik hormonları olan androjenler arasında yer alan testosteron, genel vücut sağlığı için de oldukça kıymetlidir.
Erkeklerde testosteron hormonu testislerde yer alan “leydig” hücreleri ile üretilir. Bunun yanı sıra az da olsa adrenal bezler aracılığıyla da üretilmektedir.
Testosteron hormonu azalır mı?
Testosteron hormonu azalabilir ve bu azalma doğaldır. Olması gereken seviyeden daha az bulunan testosteron, testosteron düşüklüğü olarak tanımlanır. “Testosteron hormonu azalır mı?” sorusunun yanıtı, erkeklerin yaşlanması ile birlikte açıklanabilir.
Erkeklerin yaşlanması ile birlikte vücudun testosteron üretme kabiliyeti yavaşlar ve üretim azalır. Kırklı yaşlardaki erkeklerin testosteron miktarı her yıl %1 – 3 arasında azalma gösterir.
Bu azalma doğal bir durum olup azalmayı hızlandırabilecek suni durumlar da bulunmaktadır. Aşağıda ifade edilen durumlar, testosteron üretimini azaltan faktörler arasındadır:
- Yara alma,
- Enfeksiyon kapma,
- Kemoterapi ya da radyasyon tedavisi alma,
- Birtakım genetik bozukluklar, söz gelimi Klinefelter sendromu gibi,
- Steroid kullanımı,
- Kortikosteroid hormonları için kullanılan bazı ilaç tedavileri,
- Prostat kanseri,
- Stres ve anksiyete,
- Hipofiz bozukluklar,
- Kronik rahatsızlıklar,
- Böbrek ve karaciğer yetmezliği,
- Diyabet,
- Alkol bağımlılığı,
- Obezite.
Testosteron düzeyini artırmak için neler yapılabilir?
Doğal yiyeceklerle testosteron artırma
Testosteron düzeyinin olağan yüzdesinin altına düşmesi, testosteron azlığı olarak adlandırılır. Testosteron düzeyindeki azalmayı engellemek ve istikrarlı bir şekilde artırmak için öneriler bulunur. Peki, testosteron seviyesi nasıl artar, neler yapmak gerekir?
Testosteron seviyesini artırmak için kalori dengesi gözetilmelidir. Kalori dengesini pozitif yönde tutabilir ve kas kütlesinde artış sağlayabilirsiniz.
Bunun için, harcadığınız kaloriden daha fazla kalori almak üzerine kurulu hayat düzenine sahip olabilirsiniz. Ancak aşırı kalori alımı sakıncalı bir durumdur. Bu nedenle uzman kontrolünde düzenleyebilirsiniz.
Testosteron hormonunun yükselmesini sağlamak için günlük kalorilerinizin önemli bir bölümünü “yağ” almaya ayırın. Bunun için öğünlerinize; fındık, avokado, zeytinyağı, kırmızı et, tam yağlı süt ürünleri ve yumurta sarısına yer verebilirsiniz.
Karbonhidrat tüketimini azaltmak, testosteron seviyesinin azalmasına neden olabilir. Birçok araştırma, testosteron üretiminde karbonhidratların önemini ispatlar niteliktedir.
Hatta bu konuda, günlük karbonhidrat alımının protein alımını geçmesi gerektiğini konu alan bilimsel çalışmalar dahi mevcuttur.
Beslenme düzenlerinde proteine çok fazla ağırlık vermek, testosteron açısından pek de akıllıca değildir. Çünkü yoğun protein alımı, testosteron üretimine olumlu etkisinin yanı sıra daha çok olumsuz etkide bulunuyor.
Düzenli kolesterol alımı, testosteron üretimini tetikleyen önemli faktörlerden birisidir. Elbette aşırı kolesterol alımı kalp hastalıklarını tetikler. Anca bundan kaçınmak için kolesterol miktarını azaltmak, testosteron üretimini de ciddi anlamda etkileyecektir.
Bu bakımdan, öğünlerinizde yeterli miktarda kolesterol bulunmasına özen gösterebilirsiniz.
Vücuttaki östrojen seviyesini azaltan yiyeceklere daha fazla yer verebilirsiniz. Bunun için;
- Brokoli,
- Lahana,
- Brüksel lahanası,
- Karnabahar,
Gibi sebzelerin tüketimini artırabilirsiniz. Bu besinler, vücuttaki östrojen düzeyini zayıflatmaya yardımcı olacaktır. Çinko elementi, testosteron hormonunun östrojene dönüşmesini sağlayan aromataz enzimine mani alır. Bu nedenle çinko içeren besinler almayı unutmamalısınız. Örneğin; baklagiller, fındık, süt ve süt ürünleri ve istiridye önemli çinko kaynaklarıdır.
Testosteron düzeyindeki azalmanın önüne geçmek için alkol ürünlerini tüketmeye son vermelisiniz. Çünkü alkol, etken maddeleri nedeniyle testosteron üretimini yavaşlatan bir etkiye sahiptir.
Doğal ilaçlarla testosteron artırma
Bir diğer testosteron artırma yöntemi de doğal içeriklerden üretilmiş olan testosteron seviyesini yükseltici ilaçlardır. Doktorunuza danışmadan hiçbir takviye gıdayı almamanız gerektiğini hatırlatıp bu ürünleri inceleyebiliriz.
Testogen
Testogen sadece vücut geliştirmede katkı sunmaz. Ayrıca testosteron seviyelerini değiştirerek çalıştığı için libidonuzu yükseltmeye de yardımcı olabilir.
Seks zamanı geldiğinde çok yorgun olmaktan veya baş ağrısından şikayet ediyorsanız, Testogen işe yarayabilir. Libidonuzu geliştirmek için almanın yanı sıra, cinsel performansınızı iyileştirmeye de yardımcı olabilir.
TestoPrime
TestoPrime, erkeklerin testosteron seviyelerini iyileştirmek için geliştirilmiş bir testosteron güçlendiricidir.
TestoPrime’ın üreticileri, düşük testosteronun sürekli stres altında olmak, bitkinlik, düşük enerji ve sağlıklı alışkanlıklarına ayak uyduramamak olarak belirti gösterilebileceğini bildiklerinden ürünü bu amaçla geliştirdiler.
Testo-Max
Testo Max, maksimum güç ve dayanıklılık ile aşırı kas kazanımları elde etmek isteyen erkekler için en iyi çözümdür. Testo Max testosteron güçlendirici ayrıca, bir antrenmandan sonra hızlı toparlanma için kullanılır.
Ayrıca, bu T-güçlendirici, erektil disfonksiyonu olan erkekler için tasarlanmıştır.
TestoFuel
Spor salonuna sık sık gitmenize rağmen kas yapamıyorsanız, TestoFuel ihtiyacınız olan takviye olabilir.
Ne kadar sıkı çalışırsanız çalışın ve ne kadar ağır kaldırırsanız kaldırın bazen yolunuza çıkan basit bir engel vardır: testosteron seviyeleriniz. TestoFuel bu aşamada devreye girerek size katkı sağlar.
Testolan
Testolan, yataktaki performansı arttıran 11 potansiyel organik reçetenin bir birleşimidir. Nitrik oksit aktivitesine artış da bu ürünün bir diğer etkisidir.
İlk haftadan itibaren düzenli kullanım sonucunda testosteron seviyenizi artırmayı başarır.
Sonuç
Testosteron hormonu hem erkeklerde hem de kadınlarda üretilen bir hormon çeşididir. Ancak erkeklerdeki miktarı ve vücuda etkileri kadınlara göre kat be kat fazladır.
Bu nedenle bu hormona erkeklik hormonu da denilmiştir. Eksikliği veya fazla olması durumunda vücutta belli başlı belirtiler gösterir. Ancak özellikle düşük seviyeler için doğal takviyelerle çözüm üretilebilir.