Erkeklerde üreme sistemlerinin çalışmasında önemli rol oynayan testosteron aynı zamanda fiziksel fonksiyonların korunması açısından önemli bir biyolojik etkiye sahiptir.
Testosteron, erkeklerde ergenlik döneminde artmaya başlayarak otuzlu yaşlarda en üst seviyeye ulaşır. Erkeklik hormonu olarak da bilinen bu hormon yaşın artması ile birlikte her yıl yaklaşık %1-2 oranında azalır.
Testosteron hormonu kimlerde olur?
Testosteron ergenlik döneminde yüzde ve vücutta kıllanma, sesin kalınlaşması, artan kas gücü gibi özelliklerin gelişmesinde rol oynar. Erkeksi özellikler kazandırmak için başlıca etkendir. Yetişkin ve sağlıklı bir erkekte yaşamın ilk yıllarından son yıllarına kadar salgılanır.
Yaygın kanının aksine testosteron hormonu yalnızca erkeklerde bulunmaz.
Kadınlarda da yumurtalıklardan ve böbrek üstü bezlerinden düşük miktarlarda üretilir. Yetişkin bir erkekte bulunan testosteron miktarı, kadınlardaki testosteronun ortalama 7-8 katıdır.
Daha detaylı bilgi için testosteron hormonu nedir başlıklı makalemiz ilginizi çekebilir.
Yetişkin bir erkekte testosteron seviyesi ne olmalı?
Testosteron kişiye erkeksi özellikler sağlar. Bu durum hormonun androjenik yapısından kaynaklanmaktadır. 15-20 yaşları aralığında en üst limite ulaşır.
İdeal testosteron aralığı yetişkin bir erkekte ortalama 300-1000 ng/dl ‘dır. Bu aralığın altında kalan değerler hipogonadizm olarak adlandırılır.
Bu rakam 30’lu yaşlardan sonra belirli oranlarda kademeli olarak düşmeye başlar. 80 yaş sonrası erkeklerdeki sperm miktarı %50 oranında azalmış olur. Bu oran genç erkelerde %1 civarında seyreder.
Birçok erkek testosteron hormonu eksikliği ile karşı karşıya kalabilmektedir. Testosteron eksikliği tanısı konulması için ölçümlerin 2 kere tekrar edilmesi gerekiyor.
Testosteron eksikliğini nasıl anlarım?
Testosteron hormonu yeterli düzeylerde olmadığı zaman, vücut üzerinde birtakım etkiler ve belirtiler gösterir. Bu belirtiler çoğu zaman kısa sürede ortaya çıkar ve doğru bir tedavi planı yapılmadığı sürece devamlılık gösterir.
Bazı belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Jinekomasti ( memelerde büyüme ve ağrı)
- Küçük testis/ testislerde küçülme
- Yorgunluk
- Kansızlık
- Vücutta belirgin yağ artışı
- Kas gücünde kayıp
- Depresyon ve psikolojik rahatsızlıklar
- Dikkat dağınıklığı
- Cinsel isteksizlik
- Kemik erimesi
- Vücut kıllarında azalma
- Uyku düzeninde bozulmalar
- Çocuk sahibi olamama/kısırlık
- Ereksiyon süresinde azalma
- Terlemede yoğun artış
Bu belirtiler yetişkin bir erkekte testosteron eksikliğinin bir sonucu olabilmektedir. Eğer siz de düşük testosteron seviyesinin belirtilerini taşıyorsanız doktora danışmanızı tavsiye ediyoruz.
Testosteron hormonu neden düşer?
Erkeklerde yaş artışı ile testosteron hormonunda düşüş görünmeye başlar.
Yaş artışı ile birlikte testosteron düzeylerinde meydana gelen azalma ve buna bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler erkek menapozu da denilen andropoz olarak adlandırılır.
Beyin tümörleri, çeşitli enfeksiyonlar, radyoterapi, bazı genetik bozukluklar testosteron düşüklüğünün sebeplerindendir.
Testisleri doğrudan etkileyen yaralanmalar ve darbeler, testislerde meydana gelen ve tedavi edilemeyen enfeksiyonlar, kemoterapi ve radyoterapi tedavileri, testis tümörü hormon düzeyini azaltıcı etkiye sahiptir.
Bazı metabolizmal hastalıklar, yüksek miktarlardaki sigara ve alkol tüketimi, strese bağlı kortizol hormonunun fazla salgılanması testosteron düşüklüğünün bir diğer etkilerindendir.
HIV/AIDS, Tip 2 Diyabet, morbid obezite, uyku apnesi, stres de vücutta salgılanan testosteronun azalmasına sebep olabilmektedir.
Bu kritik bilgilerden sonra testosteron seviyemi nasıl artırabilirim diye araştırmalara girdiyseniz, sizin için hazırladığımız araştırmayı okumanızı öneriyoruz.
Testosteron testi nasıl yapılır?
Erkeklik hormonunun düşüklüğü ile ilgili çekinceleriniz var ama tam olarak karar da veremiyorsanız yapmanız gereken testosteron testi.
Tanının konulabilmesi için vücuttaki testosteron düzeyinin ölçülmesi gerekir. Testosteron düzeyi kişiden alınan kan numunesinin test edilmesi ile ölçülür. Gün içerisinde farklılık gösterebilir.
Testosteron düzeyinin tespitinde ölçümün yapılacağı zaman dilimi çok önemlidir. Sabah saatlerinde ölçülen değer yüksekken, bu değer öğleden sonra daha düşük olur.
Sabah saatlerinde, tercihen 08:00-10:00 saat aralığında alınacak kan numunesi ile testosteron seviyesi ölçülmelidir. 2-3 ayrı zaman diliminde alınacak kan örnekleri ile tanının kesinleştirilmesi gerekmektedir.
Çocuk sahibi olmak isteyip de olamayan hastalara kan testlerinin yanında sperm analizi de yapılır.
Testosteron eksikliği zararlı mıdır?
Testosteron seviyesinin normal kabul edilen aralıkların altında olması, uyku problemlerine, strese ve duygu durum bozukluğuna yol açabilmektedir.
Cinsel istekte azalma, sertleşme sorunu, erken boşalma problemleri de erkeklik hormonunun eksikliğinden kaynaklanabilir.
Aynı zamanda kas kütlesinde azalma meydana gelmesine sebep olduğu gibi vücutta dengesiz yağlanmaya yol açar. Özellikle göbek bölgesinde meydana gelen aşırı yağlanma kardiyovasküler risk yaratabilmektedir.
Testosteron düşüklüğü kısırlık sebebi olabilir mi?
Testosteron hormonunun düşüklüğü cinsel fonksiyonlarda ve istekte azalma yapabilmektedir. Bunun yanı sıra üreme kabiliyetinde de bozulmalar görülebilir.
Testosteron düşüklüğü durumunda kısırlık sıklıkla karşılaşılan bir sorun olup tedavi edilebilme ve başarılı olabilme şansı oldukça fazladır.
Erkeklik hormonunun cinsel ilişki kalitesi ile ilgisi var mıdır?
Cinsel hayat kalitesini doğrudan etkileyen testosteron, eksikliği durumunda sertleşme süresinde kısalma, boşalma ile ilgili problemler yaratabilmektedir.
Ayrıca orgazm ve ilişkiden alınan histe belirgin azalma meydana gelir.
Cinsel isteksizlik de yaratabilen bu durumda tedaviye başlamak bu semptomları azaltıcı etki gösterecektir.
Testosteron eksikliği tedavisi nasıl yapılır ?
Tedavinin başarılı olabilmesi için testosteron seviyesinin düşüklüğü birinci etkendir. Tedavide testosteron verilebilir. Temel prensip vücuttaki hormon seviyesini normal aralıklara çıkarmaktır.
Tedaviye başlandıktan sonraki 3 ila 6 ay içinde vücuttaki yağlanmada belirgin bir azalma, cinsel isteksizlik halinin düzelmesi, kıllanmada artış gibi etkiler görülebilmektedir.
Fakat testosteron hormonunun kemiklerde yarattığı tahribatın düzelebilmesi 2 yılı bulacaktır.
Burada temel etken vücuttaki testosteron miktarıdır. Bu miktara uygun olabilecek tedavi yöntemi hekim ile kararlaştırılarak uygulanabilir. Akabinde hastanın tercihine bağlı olarak uygun olan tedaviye başlanarak hasta takibi yapılır.
Testosteron tedavisi ile cinsel gelişimin tamamlanması ve cinsel fonksiyonların normale dönebilmesi mümkün olmaktadır.
Tedavi sürecinde testosteron düzeyi sıklıkla kontrol edilmelidir. Tedaviye başlandığı tarihten 2-3 ay sonra hormon seviyesinin normal sınırlara gelip gelmediği muhakkak ölçülmelidir.
Bu aşamada doktorunuzun yönlendirmesi ile hareket etmeniz doğru olacaktır.
Belirtilen tedavilere ek olarak piyasadaki en iyi testosteron artırıcılarını da denemeniz faydanıza olacaktır.
Doğal yollarla testosteron artırma
- Yeterli ve dengeli beslenme düzeni oluşturmak
- Şeker tüketimini sınırlandırmak
- Stres seviyesini ve buna bağlı olarak salgılanan kortizol miktarını azaltmak
- Alkol ve sigara kullanımını bırakmak
- Düzenli uyku alışkanlığı edinmek
- D vitamini takviyesi
- Düzenli egzersiz ve ağırlık çalışmaları yapmak
- Östrojen içeren ilaç formları ve kimyasal maddelerden uzak durmak
Bunların yanında testosteron seviyesini artırıcı yiyecekleri tüketerek de doğal yoldan testosteron seviyesini artırabiliriz.
Ağırlık çalışmanın testosteron üzerine etkisi
Vücut geliştirici egzersizlerin testosteron hormonunu artırıcı etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Bu egzersizler; overhead press, deadlift, bench press, squat, ve barbell row olabilir.
Bu egzersizler maksimum 1 saat yapılmalı, 1 saatten fazla yapılacak ağırlık egzersizlerinin testosteron hormonunu düşürücü etkisi olduğu unutulmamalıdır.
Testosteron seviyesini artırıcı ilaçlar
Testogen
Testogen, testosteron seviyelerini artırmaya yardımcı olmak için formüle edilmiş %100 güvenli ve doğal bir besin takviyesidir.
Bu güçlendirici testosteronun östrojene dönüşmesini engelleyerek testosteron seviyenizi korumanıza yardımcı olurken testosteronu artırmanıza da katkı sağlar.
TestoPrime
TestoPrime, 10 yılı aşkın süredir sağlık takviyeleri üretme konusunda iyi bir şöhrete sahip bir sağlık şirketi olan Wolfson Berg Limited tarafından üretilmektedir.
Testo Prime’ın bileşenleri kan akışını hızlandırdığından kaslar canlanır. Vücut, yorucu egzersizlerin yanı sıra günlük işlere katlanmak için daha fazla enerjiye sahip olmaya başlar.
TestoMax
Vücudunuzun testosteron üretmesi ve sağlıklı seviyeleri koruması için bazı vitaminler ve mineraller gereklidir. Testo Max, vücudunuzun yeterince testosteron üretmesini sağlayan tüm bu temel vitaminleri ve mineralleri içerir.
Testo Max, enerji metabolizmasını desteklemek üzere formüle edilmiştir. Böylece hedeflerinize ulaşmak için kendinizi daha fazla zorlamaya devam edebilirsiniz.
TestoFuel
TestoFuel kulanımı ile kas büyümesini artırın, libidonuzu artırın, fiziğinizi geliştirin ve fiziksel gücünüzü artırın.
TestoFuel, testosteron içermediği için kullanımı güvenlidir. Bunun yanında vücudun testosteron üretimini artıran doğal bileşenlere sahiptir. Daha iyi testosteron seviyeleri de kas kazanımına katkı sağlar.
Testolan
Testolan, erkek vücuduna daha fazla enerji ve güç sağlar, libido seviyesini arttırır ve kasları şekillendirme ve fevkalade şekilde belirlenmiş bir silueti koruma sürecini destekler.
Bileşenlerinde ise Ashwagandha ya da diğer adıyla Hint ginsengi, doğal afrodizyak özelliği ile oldukça faydalıdır.
Sonuç
Testosteron hormonu erkek vücudunda cinsellik başta olmak üzere birçok alanda etkisi olan hormondur. Dolayısıyla normal seviyenin altına düşmesi hayatımızı ciddi oranda etkiler.
Testosteron eksikliğinin ise tedavisi mümkündür. Bunun için doğal yollarla veya takviyeler ile tedavi uygulanmalıdır. Sağlığınızla ilgili her aşamada doktorunuza danışmanız gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz.