
DHT, dehidrotesteron anlamına geliyor ve vücuttaki seviyesinin yükselmesi beraberinde başka sorunlar getirebiliyor. DHT seviyesinin aşırı şekilde yükselmesi saç dökülmesi ya da prostat kanseri gibi sorunlara neden olabiliyor.
Peki vücudumuzda bulunan testosteronun DHT’ye dönüşmesini engellemek için ne yapmamız gerekiyor? Hep birlikte inceleyelim.
Testosteronun DHT’ye dönüşmemesi için ne yapmak gerek?
DHT, vücutta doğal olarak üretilen ve vücut kıllarını, kas gelişimini, ses tonunu ve prostatı etkiler. Erkeklerde vücutta bulunan testosteronun yaklaşık yüzde 10’luk kısmı DHT’ye dönüştürülür. Dönüştürülen DHT yüksek seviyelerde olmadığı sürece endişelenecek bir durum ortaya çıkmaz.
DHT seviyelerini düşürmek için yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanız mümkün. Aynı zamanda bu konu için özel olarak üretilmiş takviye ilaçlar da bulunuyor. Bunun için testosteron artırıcı ilaçlar da kullanılıyor.
DHT’yi kontrol etmek için nasıl bir beslenme programı uygulamalı?
Likopen, vücudumuzda DHT’yi önleyen bir mineraldir. Dolayısıyla yemeklerinize domates eklemek faydalı olacaktır. Aynı zamanda likopen bakımından zengin olan mango, havuç ve karpuz gibi meyveleri de tüketebilirsiniz.
Lizin ve çinko da DHT’yi engelleme özelliğine sahiptir. Bu maddeleri almak için de badem, yer fıstığı, kaju ve ceviz tüketebilirsiniz. Kara lahana ve ıspanak gibi sebzeleri öğünlerinize ekleyebilirsiniz.
Yeşil çay yoğun antioksidan içerir ve bu sayede testosteronun DHT’ye dönüşmesine engel olur.
Son olarak şeker vücutta DHT seviyesinin yükselmesine neden olacağı için, mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Ayrıca DHT üretimini engelleyen yiyecekler tüketirken, bir yandan da testosteron seviyesini artıran yiyecekler tüketmeniz yararınıza olacaktır.
DHT’yi kontrol etmek nasıl bir yaşam tarzına sahip olmak gerekiyor?
DHT seviyesini düşürmek için yapabileceğiniz tek şey beslenme alışkanlıklarını değiştirmek değil. Aynı zamanda şu şekilde bir yaşam tarzı değişikliğine giderseniz, DHT seviyelerini düşürebilirsiniz:
- Haftada 3 ila 5 gün egzersiz,
- Dinlenmeye ve rahatlamaya daha fazla zaman ayırmak,
- Gerginlikten kurtulmak için masaj yaptırmak,
- Sigara, alkol ve kafein tüketimini azaltmak.
Hem egzersiz yapmak hem de diyet yapmak testosteron seviyesini artıracak ve DHT seviyesinin olması gereken düzeyde tutacaktır.