
Steroid ve testosteronun her ikisi de insan vücudu için yararlı etkilere sahiptir. Steroid ve testosteron birbirinin yerine kullanılmamalıdır. Çünkü benzer işlevleri olsa dahi her ikisinin insan vücuduna etkisi ve yararı aynı değildir.
Testosteron ile steroid karşılaştırması yapabilmek için kısaca her ikisinin ne olduğu ifade etmek isabetli olur. Bu sayede hangisinin vücuda olan faydasının daha fazla olduğunu yakından görebilirsiniz.
Steroid, anti – enflamatuar nitelikte iltihaba sebep olan birçok hastalığın tedavi sürecinde kullanılır. Steroid, esasında kortizol hormonunun laboratuvar koşullarında üretilmişidir. Genellikle kısa süreli ve düşük dozda kullanılması tavsiye edilir.
Anabolik steroidler de bilinmesi gereken husulardan biridir. Erkeklik hormonu testosteronun işlevini yerine getirmesi için üretilmektedir. Yapı itibariyle kortikosteroidlerden farklıdır.
Steroid genellikle;
- Astım,
- Alerjik rinit,
- Romatoid artrit,
- Bağırsak iltihabı,
Gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Testosteron ise erkeklik hormonu olarak özdeşleşmiş, testisler aracılığı ile üretilen hormondur. Sağlıklı sperm üretimi için çok kritik bir rol oynar. Toplumca bilinenin aksine sadece erkeklere özgü değil kadın vücudunda d bulunan bir hormondur.
Genellikle cinsel gelişimin tamamlanmasında büyük bir rol üstlenen testosteron aynı zamanda kas ve kemiklerin gelişimine de katkıda bulunur. Eksikliğinde ise erkeklerde;
- Kas ve kemiklerin zayıflaması,
- Ereksiyon problemleri,
- Cinsel işlev bozuklukları,
Başta olmak üzere birçok problemi beraberinde getirir. Hayat düzenine ilişkin değişiklikler ile birlikte testosteron takviyeleri ile tedavi edilir. Testosteron seviyesi nasıl artar? İsimli makalemizle, alternatif metotlara göz atabilirsiniz.
Görüleceği üzere testosteron da steroid de insan vücudu için oldukça yararlı ve eksikliğinde ciddi rahatsızlıklara gebe iki maddedir. Bu bakımdan, insan vücudunda her ikisi için de yeterli düzeyde bulunması tavsiye olunur.
“Steroid mi testosteron mu faydalıdır?” sorusuna, her ikisi de sağlıklı bir organizma için gereklidir yanıtı verilebilir.
Steroid yerine testosteron kullanımı
Steroid kullanmak yerine testosteron kullanmak, kişinin sağlık koşulları ve kronik rahatsızlığının olup olmamasına göre değişir. Kimi durumlarda uzman kontrolünde steroid yerine testosteron kullanımı önerilebilir.
Steroid yerine kullanılan testosteron hormon artırıcılar gibi testosteron yerine steroid takviyeler de kullanılabilir. Fakat kullanımların muhakkak uzman kontrolünde ilerlemesi gereklidir.
Steroid için kullanılan testosteronun, kişi tasarrufunda belirlenmesi, uygulamada birçok problemi beraberinde getirebilir. Çünkü vücudun ihtiyaç duyduğu testosteron düzeyinin üzerine çıkılması bir dizi rahatsızlığı da berinde getirir.
Toplam testosteron düzeyinin 950 ng/dL’den fazla olmasıyla birlikte serbest testosteron düzeyinin 30 ng/dL’den yüksek olması durumu, testosteron fazlalığı olarak isimlendirilir. Bu durum aşağıda ifade edilen problemlerin yaşanmasına neden olabilir:
- Akne sayısında artış,
- Asabiyet,
- Standart kabul edilen dönemlerden daha önce ergenliğe girme,
- Artan vücut ve yüz kılları,
- Yüksek tansiyon,
- Libido artışı,
Şeklinde ifade edilebilir. Bu nedenle, streoid yerine testosteron hormonunu artıracak faktörlere yönlenirken, uzmanlardan destek alınarak hareket edilmesi isabetli olacaktır.
Testosteron ve steroid etkisi
Steroidin ve testosteronun insan vücuduna gözle görülür etkileri bulunur. Eksikliğinde çok ciddi rahatsızlıklara gebe bu ikilinin vücutta yeterli düzeyde bulunması gerekir. Vücutta bulunması gereken düzeyden daha yüksek düzeyde bulunan steroid zararlı olabilmektedir.
Anabolik – androjenik nitelikteki steroidlerin birçok sporcu tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Bu maddeler doping olarak kabul edilen ve daha çok sürat ve kuvvet temelli sporlarda kullanılmaktadır.
Bazı sporcular bu nedenle testosteronu doping olarak kullanmaktadırlar.
Steroid ve testosteronun insan vücudunda olması gereken seviyenin altında olması veya üzerine çıkması bir takım tedavi, takviye ilaç | besin ve hayat düzeni ile normalleştirilir.
Her ikisinin etkisini net biçimde görebilmek için steroidin ve testosteronun yokluğunda ne gibi problemler ortaya çıkar, görmek gerekir. O halde, testosteron eksikliğinin belirtileri nelerdir?
- Cinsel dürtüde azalma | Libido kaybı,
- Erekte olamama hali | Sertleşme sorunları,
- Düşük meni hacmi | Sperm yoğunluğunda azalma,
- Saç dökülmesi | Kellik,
- Yorgunluk | Sürekli uykulu hissetme,
- Kas kütlesinde azalma,
- Vücut yağında artış | Özellikle meme dokusunun büyümesi,
- Kemik kırılmalarına yatkınlık,
- Ruh halinde ani değişimler | Asabiyet,
- Hafıza yorgunluğu | Anımsamada güçlük,
- Olması gerekenden daha küçük testis boyutu,
- Anemi riski,
Şeklinde ifade edilebilir. Ayrıca, erkeklerde düşük testosterona dair yapılmış sistematik bir incelemeye göz atmak isterseniz buradan erişebilirsiniz.
Testosteron düzeyinde azalmanın insan vücuduna olan etkileri ifade edildiği gibidir. Bunun yanında steroid eksikliğinin ne gibi etkilere yol açtığına da göz atmak gerekir. Steroid eksikliği;
- Astım, bronşit ve saman nezlesi,
- Kurdeşen ve egzama benzeri cilt problemleri,
- KOAH,
- Artrit,
- Sedef,
- Lupus,
- İnflamatuar bağırsak hastalıkları,
- Damar duvarı iltihabı,
- Romatizmal hastalıklar (Daha çok kasları etkileyen türden)
- MS,
- Lösemi, lonfoma,
- Addison rahatsızlığı,
Olmak üzere birçok hastalığın oluşmasına neden olabilir. Testosteron ve steroid etkisi, vücut fonksiyonlarının sağlıklı çalışması için ciddi öneme sahiptir.
Steroid ile testosteron ilişkisi
Steroid ile testosteron arasında doğrudan bir ilişki bulunmaz. Ancak her ikisi, vücuda olan bazı etkileri ile nispi bir ilişki içindedir. İnsan vücudunun ürettiği testosteron seviyesini artırmak adına steroid takviyeleri yapılır. Steroid testosteron ilişkisi de buradan gelir.
Testosteronun artırılması için kullanılacak steroidin hem miktarı hem de cinsi çok önemlidir. Bu iki hususa dikkat edilmediği sürece, steroid kullanımı hayatı tehdit eden sonuçlara götürebilir.
Testosteron eksikliğinde takviye edilen steroid muhakkak uzman denetiminde ve düzenli kontrolünde kullanılmalıdır. Fakat testosteron miktarını artırmak için tercih edilen tek yöntem steroid değildir.
En iyi testosteron artırıcı ilaçlar kullanarak da testosteron düzeyini artırabilirsiniz.
Testosteron seviyesini tabii yollarla artırmak için bu iki yöntemle birlikte doğal testosteron artırıcı ilaçlar da kullanılabilir. Bu ilaçlar ile birlikte doğru beslenerek ve düzenli bir yaşama sahip olarak testosteron azlığı tedavi edilebilir.
En iyi testosteron artırıcılar
Testogen
Testogen, erkeklerin testosteron seviyelerini doğal ve verimli bir şekilde artırmalarına yardımcı olmak için formüle edilmiş bir besin takviyesidir.
TestoGen’in çinko, magnezyum ve kırmızı ginseng’in yanı sıra D-Aspartik asit, vitaminler ve diğer bileşenleri kullandığı kanıtlanmıştır.
TestoPrime
Fiziğinizi geliştirmek ve kendinize olan güveninizi yeniden kazanmak için doğal bir testosteron artırıcı arıyorsanız, TestoPrime tam size göre.
Üstelik GDO, Soya içermez, vegandır. Katkı maddesi veya boya içermez.
TestoMax
Testo-Max, üretilen testosteronu artırmayı amaçlayan %100 doğal, besleyici (kapsül şeklinde olan yani enjeksiyon şeklinde olmayan) bir takviyedir.
Güçlü ve doğal bir testosteron güçlendirici arıyorsanız o zaman TestoMax tam size göre bir takviyedir.
TestoFuel
Testofuel’in kas ve dayanıklılık oluşturmadaki başarısının ardındaki sır, içerisindeki bileşenlerin mükemmel kombinasyonudur.
İyi araştırılmış bileşenlerle güncel bir formül kullanır. Bu testosteron artırıcı, beslenme ve egzersiz için harika bir formülasyondur.
Testolan
Erektil disfonksiyon, kaybolan cinsel arzu, yağ kazanımı, daha az kas kütlesi, düşük yaşam kalitesi, daha az enerji ve yaşlanma testosteron eksikliğinin belirtileri olarak sayılır.
30 yaşından itibaren bu erkeklik hormonunun miktarı her yıl %1 azalmaktadır. Testolan tüm bu belirtileri ortadan kaldıracak güçlü formüle sahiptir.
Sonuç
Steroid genel anlamda laboratuvar ortamında üretilen bir kimyasaldır. Vücuda çeşitli etkileri bulunmaktadır. Tabi ki fazla miktarda ve doktor gözetimi dışında alınması vücuda ciddi zararlar verebilir.
Bunun yerine doğal yollardan üretilmiş testosteron artırıcılar yine doktorunuzun da onayıyla daha faydalı olacaktır.