Vücudumuz açısından faydalı olan bazı hormonlar ve amino asitler vücudumuz tarafından üretilmeyebilir ve onları dışarıdan almak gerekir. Bunlar çeşitli ilaçlarla ya da doğal yollarla kazanılabilir. BCAA da bunlardan biridir.
Peki BCAA nedir ve nasıl alınabilir? BCAA almak testosteron seviyesini yükseltir mi? Merak edilenleri sizler için derledik.
BCAA nedir?
BCAA, “dallı zincirli amino asit” anlamına geliyor. Vücutta esansiyel olarak bulunan BCAA, üretilen bir amino asit değildir. Yumurta, et ve süt ürünleri BCAA bakımından oldukça zengin gıda ürünleridir.
BCAA 3 farklı amino asidin bir araya gelmesi ile oluşur. Bu amino asitler lösin, izolösin ve valin olarak karşımıza çıkıyor. Vücut bu amino asitleri kendi üretemediği için, ihtiyaç anında takviye olarak dışarıdan alınmalıdır.
Söz konusu amino asitleri almak için bunları içeren gıda ürünleri tüketilebileceği gibi, BCAA takviyesi sağlayan ilaçlar da kullanılabilir. BCAA doz aşımında problemler yaratabilir https://www.pinetribe.com/en-iyi-testosteron-artirici-ilaclar/ve bu yüzden gün içerisinde maksimum 35 gram olarak kullanılmalıdır.
BCAA takviyesi ile testosteronu yükseltmek mümkün mü?
2010 senesinde yapılmış olan bir çalışmada deneklere düzenli olarak BCAA verilmiş ve nihayetinde tüm deneklerin testosteron seviyelerinde ciddi bir artış gözlenmiştir.
2011 yılında Çinli bilim adamları tarafından yapılmış olan başka bir çalışmada, yine BCAA takviyesinin testosteron seviyesini yükselttiği görülmüştür.
Netice olarak BCAA takviyesinin tıpkı ZMA ve kreatin gibi testosteron seviyesini artırdığı söylenebilir. Testosteron seviyesini artırmak için BCAA takviyesi alınabileceği gibi bir yandan da testosteron artırıcı ilaçlar kullanılabilir.
BCAA takviyesinin yan etkileri var mı?
Bazı gıda ve hormon takviyelerinde yan etkiler görülebildiği artık herkesçe biliniyor. Bu yan etkiler genellikle geçici olmakla birlikte, nadiren kalıcı oluyor. BCAA takviyesi ile ortaya çıkabilecek yan etkiler ise şu şekilde:
- Saç dökülmesi
- Yüzde ya da vücudun farklı bölgelerinde akne ve sivilce
- Çeşitli mide problemleri
- Depresyon ve anksiyete bozukluğu
Eğer bu yan etkilerden herhangi birini görürseniz, BCAA takviyesi almayı durdurmanız gerekiyor. Böyle durumlarda bir doktora başvurarak detaylı bilgi alabilirsiniz.