
Testosteron seviyesinin çok yüksek olduğu durumlarda ortaya sorunlar çıkabileceği gibi, aynı durum testosteron seviyesinin çok düşük olduğu durumlar için de geçerli.
Peki düşük testosteron seviyesi sıkça idrar yapmaya neden oluyor mu? Tüm merak edilenleri sizler için derledik.
Testosteron seviyesinin düşük olması sık idrara çıkmaya neden olur mu?
Testosteron hormonu erkeklerde 40’lı yaşlardan sonra düşmeye başlar. Testosteron seviyelerindeki düşüşün artmasıyla birlikte erkeklerde erkek menopozu olarak da bilinen andropoz meydana gelir.
Testosteron seviyesinin düşmesi ile birlikte, erkeklerde tedavi edilmeyi gerektirebilecek durumlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple de testosteron seviyesi düşük erkekler için testosteron takviyesi önerilmektedir.
Bu tedavi sırasında testosteron enjeksiyonu yapılabileceği gibi, testosteron artırıcı ilaçlar da kullanılabilir. Enjeksiyon için bir doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Oysa testosteron artırıcı ilaçları kendiniz de kullanabilirsiniz.
Testosteron seviyesinin düşük değil, çok yüksek olduğu durumlarda sıkça idrar yapma değil, prostat büyümesine bağlı olarak idrar yapmakta zorluk ortaya çıkabilir. Bu durumda da testosteron seviyesinin dengelenmesi gerekir.
Testosteron seviyesinin yüksek olması her zaman olumsuz etkiler yaratmaz. Yüksek testosteron seviyesinin faydaları da mevcuttur.
Düşük testosteron seviyelerinde testosteron takviyesinin faydaları nelerdir?
Testosteron seviyesinin düşük olduğu durumlarda genellikle testosteron takviyesi yapılmaktadır. Bu takviye sonrasında erkeklerin pek çok fayda gördükleri klinik araştırmalar ile de kanıtlanmıştır.
Buna göre, söz konusu faydaları şu şekilde sıralamamız mümkün:
- Vücut yapısının daha düzgün olmasına ve bununla birlikte kas kitlesinin ve kas gücünün artmasına yardımcı olur.
- Kemik metabolizmasına olumlu şekilde etki yaptığı bilinmektedir.
- Cinsel fonksiyonların düzenlenmesine yardımcı olur.
- Ruh halinin düzelmesi ve yaşam kalitesinin yükselmesi konusunda etkilidir.
- Tip 2 diyabet ve metabolik sendrom bileşenleri üzerinde olumlu etkileri vardır.
Elbette bu gibi faydalar sağladığı gibi, bir takım riskleri de bulunmaktadır. Söz konusu riskler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Prostat büyümesi ve prostat kanseri riski mevcuttur
- Kalp damar hastalıkları ortaya çıkabilir
- Kan yapımına olumsuz etki edebilir
- Karaciğer üzerinde olumsuz etkileri olabilir
- Uyku apnesi ortaya çıkabilir.