
Erkeklerde testosteron seviyesinin değişmesine bağlı olarak bazı fiziksel değişiklikler ya da sorunlar meydana gelebilir. Gelişme döneminde testosteron seviyesinin artmasına bağlı olarak seste kalınlaşma ve tüylenme meydana gelebilir.
Peki testosteron seviyesinin artması sivilcelere neden olabilir mi? Tüm merak edilenler bu yazının devamında.
Testosteron artışı sonrası sivilce oluşumu meydana gelir mi?
Yüzde sivilce oluşumuna sebep olan pek çok faktör bulunmakla birlikte, bunlar yaygın olarak hormonlardan kaynaklı olarak meydana gelir. Bu hormonlar arasında sivilcelere en çok neden olan hormon testosterondur.
Testosteron seviyesinin yüksekliği ya da ani olarak yükselmesi sivilce oluşumuna neden olabileceği gibi, hormonlara bağlı olarak yağ hücrelerinin aşırı tepki göstermesi ile de sivilceler meydana gelebilir.
Örneğin erkek çocuklarının ergenliğe geçiş döneminde aşırı sivilcelenme meydana gelir. Bu durumun en önemli sebebi testosteron seviyesinin artmaya başlamasıdır.
Testosteron seviyesinin dengesiz olması sivilce ile birlikte başka sorunlara da yol açar. Bu yüzden hem sivilce sorununun hem de diğer sorunların ortadan kaldırılması için testosteron dengesinin kurulması gerekir.
Oluşmuş olan sivilcelerin tedavisi için farklı yöntemler uygulanabilir. Eğer sorun hormonal dengesizliklerden kaynaklanıyorsa, karaciğer üzerinde etkili olan ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar enzim ve hormon dengesini sağlayarak sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Doktor tavsiyesi alarak kullanabileceğiniz bu testosteron artırıcı ilaçları doktor tavsiyesi olmadan da rahatlıkla satın alabilirsiniz. Elbette başka sorunlar yaşamamak adına kullanacağınız miktarı düzgün bir şekilde ayarlamanız gerekiyor.
Akne oluşumuna neden olan hormonal dengesizlikler neden olur?
Akne oluşumuna her zaman testosteron değil, testosteronu etkileyen östrojen ve progesteron da sebep olabilir. Bu hormonlar yağ bezelerini etkiler ve böylelikle sivilce oluşumu meydana gelir. Bu hormonların dengesiz hareket etmesinin sebepleri ise şunlardır:
- Stres ve kaygı,
- Uykunun düzensiz olması,
- Kullanılan ilaçlara bağlı olarak gelişen hormonal düzensizlikler,
- Hipertroid ve benzeri altta yatan hastalıklar.
Tüm bunların meydana geldiği durumlarda testosteron ve diğer hormonların dengesini sağlamak için bazı yöntemler uygulamanız gerek. Örneğin diyet programları uygulamak bu yöntemlerden en yaygın olarak kullanılanı.