
Günümüzde testosteron seviyesini dengelemek için üretilmiş olan ve pek çok erkek tarafından uygulanan diyetler mevcut. Bu diyetlerden bazıları başarılı sonuçlar veriyor.
Peki ketojenik diyet testosteron seviyesini artırıyor mu? Ketojenik diyete alternatif olarak geliştirilmiş olan yöntemler var mı? Tüm merak edilenleri sizler için derledik.
Ketojenik diyet nedir?
Ketojenik diyet düşük karbonhidratlı diyet olarak da tanımlanabilir. Bu diyet sırasında tüketilen yiyecekler genellikle düşük karbonhidratlı, yeterli proteinli ve yüksek yağ içeren yiyeceklerdir.
Bu diyet türünde şeker ve nişasta kullanılmaz. Böylelikle vücut glikoz yerine keton üretir. Günlük ihtiyaç duyulan kalori seviyesinin az bir miktarı şeker ve karbonhidrattan, büyük bir çoğunluğu ise yağlardan alınır.
Ketojenik diyet temelde epileptik nöbetler geçiren çocuklar için yaratılmış olsa da, günümüzde sporcular ya da vücut geliştiriciler tarafından daha sık kullanılmaktadır.
Ketojenik diyetin testosteron seviyesini arttırarak kas gelişimine yardımcı olduğuna dair bir inanç bulunmaktadır. Peki bu inanç gerçeği yansıtıyor mu? Ya da ketojenik diyet yapmak yerine testosteron artırıcı ilaçlar kullanılabilir mi?
Ketojenik diyet testosteron seviyesini artırır mı?
2005 yılında yapılmış olan bir çalışmaya göre, ketojenik diyetin kandaki testosteron seviyesini düşürdüğü ortaya konmuştur. Epilepsy & Behavior isimli dergide yayınlanan ve hayvanlar üzerinde yapılan bu çalışmada, kandaki testosteron hormonu ile birlikte progesteron hormonunun da düştüğü gözlenmiştir.
Benzer bir çalışma obezite problemi yaşayan kadınlar üzerinde de yapılmıştır. Bu çalışmada kadınların kilo vermesinin sağlandığı fakat testosteron seviyelerinde düşüş gözlendiği kaydedilmiştir.
Yapılan bu iki çalışmaya bakarak ketojenik diyetin testosteron seviyelerinde olumlu bir etki yapmadığı söylenebilir. Yani testosteron seviyesini artırmak için başka yöntemlere başvurmak gerekiyor.
Öncelikle testosteronun normal seviyesi hakkında bilgi almalı ve hemen ardından kan ya da tükürük testi ile testosteron seviyenizi tespit etmeniz gerekiyor.
Eğer testosteron seviyeniz düşükse egzersizler yapabilir, beslenme rutininiz içerisine testosteron artırıcı yiyecekler yerleştirebilir ve isterseniz testosteron enjeksiyonu yoluyla tedavi olabilirsiniz. Eğer süreci herhangi bir doktora başvurmadan yönetmek isterseniz, testosteron artırıcı ilaçlar da kullanabilirsiniz.