
Testosteron hormonunun erkekler açısından ne kadar önemli olduğu artık biliniyor. Peki testosteron hormonunun üretim ve depolama işlemleri nerede ve nasıl gerçekleşiyor?
Testosteron hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, gerektiği durumlarda ne yapmanız gerektiğini de öğrenmiş olursunuz. Bu yüzden biz de sizler için testosteron hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
Testosteron nerede üretilir ve depolanır?
Bir steroid hormonu olan testosteronun büyük çoğunluğu testislerde üretilir. Aynı zamanda az bir miktarda böbrek üstü bezlerinde de üretilmektedir.
Ne kadar testosterona ihtiyaç duyulduğunu ve ne kadar üretilmesi gerektiğini ise beyinde bulunan hipotalamus ve hipofiz bezi belirler.
Burada hipotalamus hipofiz bezine testosteron üretilmesi gerektiğine dair bir direktif verir. Hipofiz bezi bu direktifi testislere iletir ve böylelikle testosteron üretimi başlamış olur.
Beyin ve diğer organlar arasındaki ilişkiyi sağlayan kan dolaşımında bulunan bu hormonlardır. Dolayısıyla vücut içerisinde işlerin yolunda gitmesi adına testosteron hormonunun da ideal seviyede olması büyük önem taşımaktadır.
Bu yüzden özellikle son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar ile testosteron seviyesini artırmak için doğal yöntemler ve takviyeler geliştirilmiştir. Ayrıca testosteron artırıcı ilaçlar da en sık tercih edilen takviyelerden biridir.
Üretilmesi gereken testosteron seviyesi ne kadar olmalıdır? (İdeal testosteron seviyesi)
Yapılmış olan çalışmalara göre normal olarak kabul edilebilecek olan testosteron seviyesinin 280 ila 1100 ng / DL olduğu belirtilmiştir. 280 ile 300 değerlerinin altındaki testosteron seviyeleri, testosteron takviyesi almak ya da tedaviye başlamak için neden olarak kabul edilir.
Günümüzde testosteron takviyeleri doping yerine kullanılıyor. Sporcular arasında testosteron hormonunun kas gelişimini hızlandıracağı yönünde genel bir inanç mevcut.
Bu inancın her ne kadar geçerli sebepleri olsa da kas gelişimi için aşırı şekilde testosteron hormonu kullanmanın pek çok yan etkisi bulunuyor. Bu yan etkilerin listesi şu şekilde:
- Karaciğer ve böbreklerde tümör oluşumu,
- Kalp kaslarının zarar görmesi,
- Kalp ritminin bozulması,
- Kolesterol sisteminin bozulması,
- Çizgili kas hücrelerinin büyümesi,
- Saç dökülmesi,
- Kısırlık,
- Aşırı sinir, stres ve saldırganlık.
Bu sebeple doğal yollarla üretilmiş olan testosteron artırıcı ilaçları, yalnızca ihtiyaçlar dahilinde kullanmak gerekiyor.