Erkeklerde cinsel fonksiyonları düzenleyen en önemli hormon testosterondur. Testosteron azaldıkça ortaya hem fiziksel, hem de psikolojik sorunlar çıkar.
Peki testosteron seviyesi yaşlandıkça neden azalır? Hep birlikte nedenlerini inceleyelim.
Testosteron seviyesi azalınca ne olur?
Erkeklerde yaşa bağlı olarak gelişen ve halk arasında andropoz olarak bilinen rahatsızlık, vücuttaki testosteron seviyesinin azalmaya başlaması ile meydana gelir. Erkeklerde bu süreç genellikle çok uzun bir döneme yayılır.
Testosteron seviyesinin zirve yaptığı dönem 20’li yaşların ortalarıdır ve testosteron hormonu 30’lu yaşlardan itibaren azalmaya başlar.
40 yaşından itibaren testosteron hormonu seviyesinde her yıl yaklaşık olarak yüzde 1’lik bir azalma olur. Bazı erkeklerde uzun yıllar boyunca testosteron seviyesinin aynı noktada kaldığı da görünmektedir.
Testosteron azalmasına bağlı olarak gelişen andropoz belirtileri 50 yaşından sonra kendisini göstermeye başlar. Bu yaşlara kadar genellikle herhangi bir belirti ortaya çıkmaz.
Her ne kadar testosteron hormonu bazı belirtiler ortaya çıkarıyor olsa da, bu belirtiler bazı erkeklerde 70 yaşından sonra dahi ortaya çıkmaz. Testosteron seviyesinin eksildiği durumlarda testosteron artırıcı ilaçlar kullanılabilir.
Yaşlanmaya bağlı testosteron eksikliğinde ortaya çıkan belirtiler nelerdir?
Testosteron seviyesine bağlı olarak ortaya çıkabilecek olan belirtiler her zaman fiziksel olmaz. Söz konusu belirtiler zaman zaman cinsel ya da psikolojik de olabilir.
En yaygın şekilde görülen belirtiler cinsel fonksiyonlarda bozulma ve duygusal olarak yaşanan dalgalanmalardır. Depresyon hali, mutsuzluk ve hayattan keyif alamama halleri bunlara örnektir.
Bu belirtilerin dışında daha pek çok belirti meydana gelebilir. Bu belirtileri şu şekilde listelemek mümkün:
- Cinsel isteksizlik ya da istikrarsızlık
- Testislerde ya da penis boyunda küçülme
- Özgüven kaybı
- Erken boşalma ya da ereksiyon problemleri
- Kısırlık
- Hafıza kaybı ya da unutkanlık
- Özellikle karın bölgesinde olmak üzere kilo alma
- Anksiyete bozukluğu ve motivasyon kaybı
- Vücuttaki kıllanmada azalma
- Kemik erimesi
- Anemi
Testosteron seviyesinin azalmasına bağlı olarak erkeklerde bu belirtilerden bir ya da birkaçı bir arada bulunabilir. Bu belirtiler meydana geldiği zaman genellikle andropozdan başka bir neden aranmaz.