
İnsan vücudunda çok çeşitli hormonlar bulunuyor ve hormonlar beraberinde çeşitli faydalar ve sorunlar da getirebilir. Söz konusu hormonlardan biri de DHEA’dır.
Peki DHEA hormonunun testosterona dönüşmesi mümkün mü? Eğer dönüşebiliyorsa bu ne şekilde gerçekleşiyor? DHEA ve testosteron arasındaki ilişki ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için derledik.
DHEA nedir?
DHEA, uzun adı ile dehidroepiandrosteron anlamına geliyor. DHEA, böbrek üstü bezleri tarafından salgılanan bir hormondur. Aynı zamanda hipofiz bezinde salgılanan ve steroid hormonlarının yapılmasını sağlayan ACTH hormonunun kontrolündedir.
DHEA zayıf bir erkeklik hormonu olmasına rağmen, erkeklerde salgılandığı durumlarda erkeklik hormonu olan testosterona dönüşebilmektedir. Bu özelliği sebebiyle DHT’ye de benzemektedir.
DHEA erkeklerde doğal yollarla üretilebildiği gibi, bir yandan da baklagillerde bulunan kimyasalların kullanılmasıyla elde edilen sentetik takviyeler içerisinde de bulunabilir.
Söz konusu DHEA takviyeleri depresyon, kilo kaybı, adrenal yetmezlik, anoreksiya nervoza, cinsel işlev bozuklukları, lupus, kas gücü problemleri HIV gibi sorunların ortadan kaldırılması konusunda son derece etkili bir hormondur.
DHEA testosterona nasıl dönüşür?
DHEA, erkeklik hormonu olarak bilinen testosteronun öncü maddesi olarak değerlendirilebilir. Böbrek üstü bezlerinde üretilen DHEA, yumurtalıklara ulaştığı zaman burada testosterona dönüşmektedir.
Bu şekilde erkeklerde testosteron seviyesi yükselmekte ve böylelikle testosteron eksikliğinden kaynaklanan belirtiler ortadan kalkmaktadır. Testosteron seviyesinin düşük olduğu durumlarda DHEA takviyeleri kullanılabileceği gibi, testosteron artırıcı ilaçlar da kullanılabilmektedir.
Eğer testosteron artırıcı ilaçların yan etkileri olduğunu düşünüyorsanız, testosteron ve DHEA seviyesini doğal yollarla artırabileceğiniz yöntemler de bulunur. Hem erkeklerde hem de kadınlarda DHEA seviyesinin düşük olmasının bazı nedenleri olabilir. Peki bu nedenler nelerdir?
DHEA eksikliğinin nedenleri
DHEA seviyesinin düşük olmasının çok farklı nedenleri olabilir. Bu nedenleri şu şekilde sıralamak mümkün:
- Alzheimer hastalığı
- Çeşitli kalp ve damar rahatsızlıkları
- Çeşitli hormon bozuklukları
- Strese bağlı rahatsızlıklar ve vitamin eksikliği
- Bağışıklık sisteminde sorunlar olması
Bu gibi nedenlere bağlı olarak DHEA seviyesi düşük olduğunda ortaya çıkan belirtiler ise şu şekildedir:
- Kemiklerde ve kaslarda ağrı
- Cinsel isteksizlik meydana gelmesi
- Enerji ve motivasyon düşüklüğü