
Çeşitli sebeplerle kullanılan bazı ilaçlar, testosteron seviyesine etki edebilir. Bu ilaçlardan biri de bupropiondur.
Peki bupropion testosteron seviyesini artırıyor mu? Bu sorunun cevabına hep birlikte bakalım.
Bupropion nedir ve hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?
Bupropion majör depresif bozukluğun tedavi edilmesi ve aynı zamanda sigarayı bırakmak konusunda destek sağlaması amacıyla kullanılan bir ilaçtır. Piyasada Wellbutrin ve Zyban markalarının adı altında satılmaktadır.
Bupropion majör depresyon ve sigarayı bırakmak dışında başka hastalıkların tedavisinde de kullanılabilir. Söz konusu hastalıkları şu şekilde sıralamak mümkün:
- Mevsimsel duygu durum değişiklikleri,
- Metamfetamin ve kokain bağımlılığı,
- Patolojik kumar gibi davranışsal bağımlılıklar,
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu.
Aynı zamanda bupropion ile ilgili şu bilgileri bilmekte fayda var:
- Normal antidepresanlara oranlar cinsel istek ve işlevlere etkisi daha azdır,
- Uzun süreli olarak kullanıldığı zaman herhangi bir problem yaratmaz,
- Bipolar bozukluk ve nöropatik ağrı durumlarında kullanılabilir.
Bupropion testosteron seviyesini artırır mı?
Bugüne kadar bupropionun testosteron seviyesine olumlu ya da olumsuz etkisi olduğuna dair herhangi bir çalışma bulunmuyor. Dolayısıyla bupropionun testosteron seviyesine olan etkisi konusunda kesin bir şey söylemek mümkün değil.
Fakat şunu da belirtmekte fayda var: Bupropion kullanmanın cinsel istekte ya da cinsel işlevde değişiklikler meydana getirdiğine dair bilinen bir gerçek var. Bu durum belki de testosteron seviyesine olan etkisinden dolayı gerçekleşiyor olabilir.
Normalde antidepresanların sertleşme bozukluğu ve cinsel istekte azlık gibi sorunlar yarattığı biliniyor. Bupropion da ise bu etki daha az. Bu yüzden diğer antidepresanlara alternatif olarak kullanılabiliyor.
Bu yüzden eğer düşük bir testosteron seviyesine sahipseniz ve testosteron seviyesini yükseltmek istiyorsanız, bunun için testosteron artırıcı ilaçları kullanabilirsiniz.
Bupropionun yan etkileri neler?
Bupropion kullanımı sonrasında ortaya bazı yan etkiler çıkabilir. Kaydedilmiş pek çok yan etki bulunmasına rağmen bunlardan bazıları daha sık görülür. Söz konusu yan etkileri şu şekilde listeleyebiliriz:
- Uyuşukluk ve sinirlilik
- Baş dönmesi ve baş ağrısı
- İştah ve kilo kaybı
- Terleme, titreme, mide bulantısı ve kusma.