
Testosteronun hem sentezlenme aşamasında hem etkileri açısından kolesterol ile ilişkisi olduğu bilinen bir gerçek. İnsan vücudunda yine önemli etkileri olan kolesterolün artmasında testosteronun katkısı olup olmadığı bu anlamda merak edilen bir konu haline geliyor.
Peki kolesterol ile arkadaş olan testosteron kolesterol artır mı? Vücudumuza etkileri nelerdir? Hepsi ve daha fazlası bu yazımızda.
Kolesterol nedir?
Türkiye Kardiyoloji Derneği’nin tanımlamasına göre kolesterol vücudumuzun bütün hücrelerinde bulunan yağ benzeri bir maddedir. Kolesterol hücre zarının ve bazı hormonların yapımında kullanılır, ancak kanda fazla miktarda bulunması zararlıdır.
Kolesterol bir yandan karaciğerde üretilirken, besinlerle de alınır. Et, süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinlerde kolesterol bulunur, meyve, sebze ve tahıllarda ise bulunmaz.
Kolesterol neden önemlidir?
Kandaki kolesterol seviyesinin yüksek olması kalp damar hastalığı riskini arttırır. Kandaki kolesterol düzeyi ne kadar yüksekse o kişinin kalp hastası olma olasılığı da o derece yüksektir.
Türkiye’de erkek ve kadında birinci sırada gelen ölüm nedeni kalp damar hastalığıdır. Bu nedenle etkileri bakımından kolesterol oldukça önemlidir.
İyi kolesterol – kötü kolesterol nedir?
Öncelikle kolesterolün vücudumuzdaki yolculuğuna bakalım. Kolesterol karaciğerden hücrelere ve hücrelerden tekrar karaciğere kan yoluyla taşınır. Bu taşıma düşük ve yüksek yoğunluklu lipoprotein paketlerle gerçekleştirilir.
Bunlar kötü kolesterol olarak bilinen LDL-Kolesterol ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL- Kolesteroldür.
Kötü (LDL) kolesterol
LDL kolesterol kanda kolesterolü taşıyan başlıca pakettir. Kanda yüksek olduğu zaman damarların içyüzüne yapışıp buralarda plaklar oluşturur. Bu plaklar diğer maddelerin de eklenmesiyle zamanla büyüyerek damarları tıkar.
Çağımızda çok yaygın olan bu hastalık damar sertliği olarak bilinir. Damar tıkanıklığı kalp damarlarında olmuşsa kalp krizine, beyin damarlarında olmuşsa felce neden olur.
İyi (HDL) kolesterol
Kandaki kolesterolün bir bölümü de HDL-Kolesterol adı verilen paketlerin içinde taşınır. HDL-Kolesterol damarlarda kolesterolün birikimini önler. Yapılan araştırmalar HDL- Kolesterolü yüksek olan kişilerde kalp hastalığının daha az olduğunu göstermiştir.
Türk toplumunda HDL-Kolesterol değerinin düşük olduğu yapılan çalışmalar neticesinde görülmüştür. Sigara içme ve şişmanlık iyi kolesterolü düşürür, düzenli egzersiz ise yükseltir.
Normal kan kolesterol düzeyleri ne olmalıdır?
Kan Toplam Kolesterol, LDL-Kolesterol ve HDL-Kolesterol düzeyleri aşağıdaki gibi sınıflanır:
Kolesterol ve testosteron
Yazımızın bu kısmına kadar kolesterolün vücudumuz için öneminden bahsettik. Aynı şekilde kötü huylu kolesterolün vücudumuzda neden olduğu zararları ifade ettik. Peki bu anlatılanların testosteron ile ilişkisi nedir?
Üreme konusunda kolesterol kritik bir role sahiptir. Zira seks hormonları testosteron ve östrojen kolesterol olmadan üretilemez. Testosteron üretiminde kolesterol kullanılan bir maddedir.
Bu ilişkiyi daha iyi anlayabilmek için vücutta birçok önemli etkileri olan testosteronun eksikliğinde vücuttaki sonuçlarını incelememiz gerekiyor.
- Cinsel isteksizlik, sertleşememe, erken boşalma ve erektil disfonksiyon
- Kas ve kemik erimesi
- Diyabet ve obezite
- Anksiyete, depresyon vb. ruhsal sağlık sorunları
- Kalp ve damar bozuklukları
- Vücutta kıl kaybı
- Kas kütlesi ve güç kaybı
- Enerji azalması
- Testiküler büzülme
- Genişlemiş ve şişmiş meme dokusu
- Düşük sperm miktarı ve sperm kalitesinde azalma
Görüleceği üzere hem kolesterolün hem de testosteronun ortak olumsuz sonuçlarından birisi de kalp ve damar bozuklukları.
Testosteron kolesterolü artırır mı?
Testosteronun başta cinsel yaşam olmak üzere birçok alanda etkileri bulunmaktadır. Libidonuzu artırır ve birçok erkeklik özelliğini kazanmanızı sağlar. Yüksek testosteron vücutta birçok farklı etkiye neden olur.
Ayrıca kas kütlenizin gelişmesinde de önemli etkileri bulunmaktadır. Öyle ki ağırlık çalışması yapan birçok sporcu hatta bazı profesyonel sporcular testosteron takviyesi almaktadır.
Ancak kandaki kolesterolü önlediğine dair bilimsel bir bulgu bulunmamakla birlikte çeşitli çalışmalar devam etmektedir.
Testosteron kolesterolü önler mi?
Lizbon’da düzenlenen 10. Avrupa Cinsel Tıp Birliği Kongresi’ne katılan uzmanlar cinsel sorunların tedavisinde kullanılan testosteron artırıcıların aynı zamanda kolesterolü düşürücü ve diyabet riskinden koruyucu özelliğe sahip olduğunu açıkladı.
Bilim adamı Bouloux, araştırma sonuçlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Testosteron takviyesi çalışmasında iyi kolesterol HDL’de de bir artış görüldü. Çalışmanın başında erkeklerin yüzde 16’sının kolesterolü çok yüksekti ve çalışmanın sonunda bu oran yüzde 8’e indi. Genel olarak bakıldığında toplam kolesterol yüzde 15 düşüyor. Kolesterolü düşürmek damar sağlığı için önemli.”
Bouloux, testosteron tedavisinin diğer yararlarını şöyle özetledi:
“Testosteron tedavisiyle bazı bireylerde kas kütlesi yaklaşık 3-4 kilo arttı. Bunun yanı sıra yağ kitlesi azaldı. Daha doğrusu vücuttaki yağ ve kas kitlesi yer değiştirdi ama toplam kilo değişmedi.”
Dolayısıyla vücudumuzda oldukça önemli işlevleri olan testosteronun diğer önemli bir özelliği de kolesterolü düşürmek. Peki, vücudumuzdaki düşük testosteron nasıl tedavi edilir?
Testosteron takviyesi
Testosteron tedavisinde kullanılan testosteron haplarının organik bileşenlere sahip olması gereklidir. Hangi testosteron artırıcısını almanız gerektiğini bu perspektife göre belirleyebilirsiniz.
Bir testosteron artırıcıda olması gerekenler nelerdir başlığı baz alınarak yazılmış içerik de testosteron takviyesinde kullanılacak ilacın belirlenmesinde yol göstericidir.
Testo-Max
Aşırı kas kazanımı isteyen ve yoğun bir spor faaliyetinde bulunanlar için maksimum güç kaynağı şüphesiz Testo-Max’tır.
Düzenli kullanım sonrasında sadece vücudunuz daha iyi bir şekil almayacak aynı zamanda cinsel hayatınızda da iyileşmeler göreceksiniz.
TestoPrime
TestoPrime, erkeklerin testosteron seviyelerini iyileştirmek için geliştirilmiş bir testosteron güçlendiricidir.
TestoPrime’ın üreticileri, düşük testosteronun sürekli stres altında olmak, bitkinlik, düşük enerji ve sağlıklı alışkanlıklarına ayak uyduramamak olarak belirti gösterilebileceğini bildiklerinden ürünü bu amaçla geliştirdiler.
Testogen
Testogen sadece vücut geliştirmede katkı sunmaz. Ayrıca testosteron seviyelerini değiştirerek çalıştığı için libidonuzu yükseltmeye de yardımcı olabilir.
Seks zamanı geldiğinde çok yorgun olmaktan veya baş ağrısından şikayet ediyorsanız, Testogen işe yarayabilir. Libidonuzu geliştirmek için almanın yanı sıra, cinsel performansınızı iyileştirmeye de yardımcı olabilir.
TestoFuel
Spor salonuna sık sık gitmenize rağmen kas yapamıyorsanız, TestoFuel ihtiyacınız olan takviye olabilir.
Ne kadar sıkı çalışırsanız çalışın ve ne kadar ağır kaldırırsanız kaldırın bazen yolunuza çıkan basit bir engel vardır: testosteron seviyeleriniz. TestoFuel bu aşamada devreye girerek size katkı sağlar.
Testolan
İçeriğindeki 11 organik bileşen sayesinde Testolan vücuttaki testosteron seviyenizi düzenlemenize ve daha erkeksi bir vücuda sahip olmanıza büyük kolaylık sağlar.
Sonuç
Günümüzde en çok karşılaşılan kalp damar sorunlarının nedenleri arasında kolesterol da gösterilmektedir. Öyle ki kötü huylu kolesterol kalp ve beyin bölgesinde çeşitli hasarlara neden olabilir.
Yapılan araştırmalara göre ise erkeklik hormonu olarak bilinen testosteronun cinsel hayata katkıları dışında bir önemli etkisi de kolesterolü düşürmektir. Böylece sadece seks hormonu olarak kalmaz aynı zamanda sağlığınızı korumanıza da katkı sağlar.