
Tüm dünyadaki erkeklere, hayatınızı önemli ölçüde etkileyecek hormonları sıralayın şeklinde soru yöneltilse şüphesiz büyük çoğunluk ilk sırada testosteronu söyleyecektir. Öyle ki bu hormonun hem eksikliği hem de fazla olması hayatı etkileyecek sonuçlar doğuruyor.
Bu nedenle testosteron hormonunun azlığında veya normal seviyenin yukarısında olması durumunda herhangi bir hastalığa neden olup olmaması da merak ediliyor. Bu yönde araştırmalar yapılıp doktorlara danışılıyor.
Peki gerçekten testosteron hastalığa neden olur mu? Fazla veya eksik olması ne anlama gelir? Nasıl dengelenir? Okumaya devam edin ve bu soruların yanıtını kendiniz kolayca öğrenin.
Testosteron-erkeklik hormonu
Testosteron nedir sorusu hem kadınlar hem de erkekler tarafından sorulan ve cevabı merak edilen bir soru. Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron, kadınlarda da az miktarda bulunur.
Testosteron hormonu seviyesi düşük ya da yüksek olduğunda vücutta çeşitli sorunlar meydana geldiği için ideal testosteron seviyesini korumak gerekir.
Erkeklerin cinsel gelişimi üzerinde çok önemli bir etkide bulunan testosteron, aynı zamanda kas ve kemik yapılarının güçlenmesini de sağlıyor.
Testosteron eksikliğinin erkeklerde birçok olumsuz etkisi bulunmakta olup bunlardan bazıları cinsel işlev bozukluğu, kas ve kemiklerin güçsüzleşmesi, erekte olamama durumudur.
Testosteron hormonunun kadınlarda yoğun bir şekilde salgılanması saç dökülmesi, adet döngüsünde dengesizlik, kas kütlesi artışı gibi olumsuz durumlara neden olabilmekte. Testosteron artırma ve yüksek testosteronun düşürülmesi için çeşitli yöntemler kullanılabilir.
Testosteron seviyesi ne olmalı?
Testosteron için ideal bir seviye bulunduğu için bu seviyenin üzerinde veya altındaki durumlar, çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.
Testisler tarafından üretilen ve erkeklerde sakal, kalın ses, sperm üretimi gibi hallerin oluşmasını sağlayan testosteron, bireyin sağlıklı bir yaşantı sürdürmesini sağlar. Bu nedenle testosteron seviyesi hem erkekler hem kadınlar tarafından merak edilen bir konudur.
Testosteron normal seviyesinin erkeklerde 300-1,000 ng/dl, kadınlarda 15-70 ng/dl olduğu biliniyor. Bu aralığın üzerinde ya da altındaki değerler, anormal olarak kabul ediliyor. Testosteron normal seviyesi nedir? başlıklı yazımızı okuyarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Testosteron azlığı hastalığa neden olur mu?
300 ng/dl’nin altındaki değerler, erkeklerde testosteron azlığının göstergesidir. Bu nedenle pek çok kişi, testosteron eksikliği herhangi bir hastalığa neden olur mu, sorusu üzerinden araştırma yapıyor. Alkol ve sigara kullanımı, çeşitli metabolik rahatsızlıklar; testosteron azlığına sebebiyet verebilmektedir.
Hem kadınlar hem de erkeklerde testosteron seviyesi ideal değerlerin altında kalabilir. Erkeklerde hipogonadizm, yani testosteron azlığı; vücutta çeşitli sorunlara neden olabilir. Bu sorunlar;
- Kas kitlesinin kaybı
- Depresyon
- Empotans-iktidarsızlık
- Vücutta yağ oranının artmasıyla birlikte kalp rahatsızlıkları, diyabet
bu rahatsızlıklardan bazılarıdır. Kadınlarda ise testosteron azlığı genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilen durumlara sebebiyet verebilir:
- Cinsel isteksizlik
- Genital bölge ve koltuk altı kıllarında dökülmeler
- Ciltte erken yaşlanma belirtileri
- Cinsel ilişkiden zevk alamama durumu
Hem kadın hem de erkeklerde pek çok sorunun görülmesine neden olabilen testosteron eksikliği, pek çok yöntemle tedavi edilebilmektedir. En etkili testosteron takviyeleri yazımız sayesinde hangi takviyelerin testosteronu artırdığını öğrenebilirsiniz.
Testosteron düşük olduğu nasıl anlaşılır?
Testosteron azlığı belirtileri erkek ve kadınlarda testosteron seviyesinin düşük olduğunu ifade edebildiği için bu belirtileri neler olduğunu bilmek bir hayli önemlidir. Testosteron azlığının yol açtığı semptomlar, şu şekilde karşımıza çıkar:
- Konsantrasyon bozukluğu
- Cinsel istekte azalma meydana gelmesi
- Düşük sperm değerleri
- Huysuzluk ve depresyon
- Aşırı yorgunluk
- Egzersizler sırasında kolay yorgunluk
- Vücut yağının artması ya da kilo artışı
Yukarıdaki gibi sıralanabilen belirtiler, testosteron seviyesinin düşük olduğunu gösterebildiği için bu belirtilerden herhangi birinin görülmesi durumunda testosteron azlığından şüphelenilebilmektedir.
Testosteron düzeyi sertleşmeyi etkiler mi? başlıklı uzman açıklamaları, testosteron azlığına dair önemli bilgiler içermektedir.
Testosteron çokluğu hasta eder mi?
Bazı kişilerde testosteron seviyesi, ideal değerlerin üzerinde seyreder. Erkeklerde 1,000 ng / dl’nin üzerindeki değerler, testosteron fazlalığı olarak kabul edilir. Çocukların küçük yaşlarda ergenliğe girmesine neden olan testosteron fazlalığının vücuda başka olumsuz etkileri de bulunmaktadır.
Yüksek miktarda testosteron salgılanması, erkeklerde kısırlığa da yol açabilir. Bunun yanı sıra vücut kıllarında artış meydana gelmesi, ergenlik döneminde penis sertleşmesinde artış, kötü kolesterol yüksekliği, vücut kas dağılımında eşitsizliklerin görülmesi; testosteron fazlalığının diğer sonuçlarıdır.
Kadınlarda bu hormonun fazla salgılanması ise genel olarak adet döngüsünde meydana gelen düzensizlikler, yumurtalık yetmezliği, genital bölge başta olmak üzere vücutta kış artışının görülmesi, kısırlık, derinleşen ses tonu gibi sorunlara sebebiyet verebilir.
Testosteron fazlalığı nasıl anlaşılır?
Testosteron fazlalığı belirtileri, testosteron değerlerinin 1,000 ng / dl’den yüksek olduğunu ifade edebilir. Bu nedenle, erkeklerin genel hatlarıyla aşağıdaki gibi sıralanabilen semptomlara dikkat etmek gerekiyor:
- Sinirlilik hali
- Cinsel dürtülerde artış meydana gelmesi
- Erkek kaynaklı kısırlık
- Ergenliğe erken girme
- Akne oluşumu
Yukarıdaki semptomlar, erkeklerde testosteron yüksekliğinin göstergesi olabilir. Bu nedenle semptomlardan herhangi birinin görülmesi durumunda bu nedenden şüphelenip bir sağlık kuruluşunda testosteron testi yaptırmak faydalı olacaktır.
Testosteron nasıl dengelenir?
Testosteron azlığı ya da fazlalığından şikâyet edenlerin testosteron hormonunu dengelemesini mümkün kılan çeşitli yöntemler bulunuyor.
Testosteron nasıl artar sorusu kapsamında testosteron artırıcılar ön plana çıkıyor. Bu ürünlerin içinde bulunan etken maddeler, ürünün markası vb. pek çok etken; ilaçların etkisini belirleyebiliyor.
Doğal takviyeler, bitkisel özlerden meydana geldiği için testosteron seviyesinin artırılması noktasında oldukça etkilidir. Doğal takviyeleri kullananların yaklaşık %99’unda bu takviyelerin işe yardığı görülmektedir.
Testosteron artıcılar işe yarıyor mu? başlıklı yazımızdan ürünlerin etkileri ile ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Bunun yanı sıra bazı gıdaların tüketimi de testosteron artırıcı etkide bulunuyor. Peki testosteron artırıcı yiyecekler hangileridir?
Testosteron artırıcı yiyecekler nelerdir?
Gündelik hayat içerisinde tüketilen bazı yiyecekler, testosteronu artıran en iyi yiyecekler grubuna dahil oluyor. Nar, erkeklerde görülen stres seviyeleri ve cinsel sorunları giderme konusunda oldukça başarılı.
Bunun yanı sıra kırmızı et hem testosteronun artmasını sağlıyor hem de kas gelişimini olumlu bir şekilde etkiliyor.
Testosteron nasıl artar sorusu dahilinde ön plana çıkan ve içerisinde bol miktarda çinko bulunduran istiridye, sperm sağlığına olumlu etkide bulunuyor. Bunların dışında yumurta ve fasulye de testosteron artırıcı yiyecekler sınıfında bulunmaktadır.
Bu yiyecekleri düzenli aralıklarla tüketerek testosteron seviyesini yükseltebilir, sağlıklı bir yaşantı sürdürme şansı elde edebilirsiniz.
En etkili testosteron takviyeleri
Testogen
Testogen hem doğal hem de özel formülü sayesinde vücudunuzun direncini artırır ve yağsız, güçlü kaslar oluşturmanıza yardımcı olur.
Çok az yan etki olasılığı olan Testogen %100 doğal bileşenlerden üretilir. Yağsız ve güçlü kalma şansını artırarak metabolizmanızı iyileştirmeye yardımcı olur.
TestoFuel
TestoFuel, testosteron hormonu üretmek için güvenli ve tamamen doğal bir alternatif çözüm sunar. Bu eşsiz karışımdaki her bileşen, testosteron üretimini artırmada olumlu bir katkı sunması için özenle seçilmiştir.
TestoFuel aynı zamanda libidonuzu artıran önemli bir takviyedir. Dolayısıyla düzenli bir cinsel yaşam için başvuracağınız ilk ilaçlar arasında yerini almıştır.
TestoPrime
TestoPrime, erkeklik hormonu seviyelerini doğal yöntemler uygulayarak artırmak isteyen erkekler için güçlü bir testosteron artırıcıdır.
Bu formül, testosteronun vücuttaki etkilerini optimize ederek erkeklerin kaslarını ve dayanıklılıklarını yeniden kazanmalarına yardımcı olur. Böylece daha güçlü bir vücut daha iyi bir özgüven sağlamış olur.
Testo-Max
Fitness yapıyorsunuz veya yeni başladınız ve vücudunuz için bazı hedefler koyduysanız en büyük yardımcınız Testo-Max olabilir. Üstelik sunduğu yaşam kalitesi de ayrı bir tercih sebebidir.
Hızlı bir şekilde yağsız kas kütlesi oluşturmayı sağlaması ise Testo-Max’ı öenmli bir takviye haline getirir.
Testolan
Erektil disfonksiyon, kaybolan cinsel arzu, yağ kazanımı, daha az kas kütlesi, düşük yaşam kalitesi, daha az enerji ve yaşlanma. Tüm bu değişiklikler, düşük testosteron seviyelerinin sonucu olabilir.
30 yaşından itibaren bu erkeklik hormonunun miktarı her yıl %1 azalmaktadır! Testolan ise bu azalmayı önleyip tekrar yükselişe geçmeyi vadeden besin takviyesidir.
Sonuç
Testosteron hormonu da vücutta sentezlenen diğer hormonlar gibi ideal seviyesinin altında veya üstünde olduğunda bazı belirtiler gösterir. Eğer bu belirtiler kısa süreli ise veya doktor tarafından müdahale edilmiş ise korkulacak durum yoktur.
Testosteronun düşük seviyelerde olması durumunda etkili takviye ilaçları doktorunuzun bilgisi dahilinde kullanabilirsiniz. Böylece vücudunuzdaki eksikliği tamamlamış olursunuz.