
Son yıllarda en popüler diyet türünün hangisi olduğunu söylemeye gerek yok. Ünlü isimlerden tutun da kilo vermek isteyen obezite hastalarına kadar herkes ketojenik diyeti konuşuyor.
Önemli konulardan biri de tüketilmesi gereken net karbonhidrat miktarı. Peki net karbonhidrat miktarı nasıl hesaplanıyor? Hep birlikte bakalım…
Net karbonhidrat nedir?
Net karbonhidrat, vücut tarafından sindirilebilen karbonhidrat anlamına gelir. Dolayısıyla düşük karbonhidratlı bir ketojenik diyet yaparken, net karbonhidrat miktarını bilmek, öğünlerinizi hazırlarken size yardımcı olur.
Tüketilmesi gereken net karbonhidrat miktarı kişinin boyuna, kilosuna, günlük fiziksel aktivite miktarına göre değişkenlik gösterir. Bunun için internet üzerinde yer alan net karbonhidrat hesaplama araçları kullanılabilir.
Eğer bu araçlar üzerinden herhangi bir sonuca ulaşamazsanız, gittiğiniz spor salonuna ya da bir diyetisyene danışarak tüketmeniz gereken net karbonhidrat miktarını öğrenebilirsiniz.
Eğer ketojenik diyet yapmak için herhangi bir engeliniz varsa, sizin için önerebileceğimiz alternatif bir yöntem var. Keto diyeti yapmadan vücudunuzu ketosis haline sokacak olan ketojenik diyet hapları.
Net karbonhidrat nasıl hesaplanır?
Ketojenik diyette net karbonhidrat hesaplanırken lif miktarı, toplam karbonhidrat miktarı ve doğal şeker ilavelerinin miktarı göz önünde bulundurulur. Net karbonhidrat miktarına ulaşmak için uygulanması gereken formül şöyledir:
Öncelikle lif miktarı, toplam karbonhidrat miktarından çıkarılır. Eğer tüketilen besin doğal şeker içeriyorsa, doğal şeker ilavesi miktarının yarısı da çıkarılır. Doğal şeker ilavesinin miktarı, genellikle tüketilen ürünlerin etiketlerinde belirlenmiştir.
Bu formülü şu şekilde göstererek daha anlaşılır olmasını sağlayabiliriz:
Net karbonhidrat miktarı = Toplam karbonhidrat miktarı – (diyet lifi + doğal şeker ilavesi)
Ketojenik diyet hakkında bilmeniz gerekenler
Standart bir ketojenik beslenme programı içerisinde günlük kalorinin yüzde 70’i yağlardan, yüzde 20’si proteinden ve yüzde 10’u ise karbonhidratlardan alınır. Diğer ketojenik diyet türleri olan döngüsel ketojenik diyet, hedeflenen ketojenik diyet ve yüksek proteinli ketojenik diyette ise durum şu şekilde:
- Döngüsel: 5 gün düşük, 2 gün yüksek karbonhidrat.
- Hedeflenen: Yoğun egzersiz yapılan günlerde yüksek karbonhidrat.
- Yüksek Proteinli: Günlük kalorinin yüzde 60’ı yağlardan, yüzde 35 proteinden ve yüzde 5 karbonhidrattan alınıyor.