Ekmek yüksek bir karbonhidrat deposudur, karbonhidrat tüketimini azaltmaya yönelik uygulanan keto diyette nasıl tüketileceği sıklıkla araştırılır.
O halde herkesin favorisi ketojenik diyet uygulanırken ekmek nasıl tüketilir, hangi oranlarda tüketilir sorularını birlikte araştıralım.
Ketojenik diyet ile aç kalmadan zayıfla!
Yeterli oranda beslenerek zayıflamayı ve aynı zamanda sağlık sorunlarını düzeltmeyi vaat eden bir beslenme programı olan ketojenik diyet, son yılların en popüler diyeti olarak geçiyor.
Diğer katı diyetlerin aksine, daha serbest bir programa sahip olan ketojenik diyette günlük tüketilen besin değerleri ve miktarlarını takip etmek gerekiyor.
Ketojenik diyette en önemli unsur, düzenli kalori sayımı ile gün içinde tüketilen besin gruplarını hesaplamak ve ideal kiloya gelene kadar zayıflamak için daha az kalorili beslenmektir.
Bunun için en etkili yöntem ise karbonhidratlardan uzak bir beslenme programı uygulayarak metabolizma hızını artırmak olarak geçiyor.
Ketojenik beslenme sisteminde karbonhidratların yerini yağ ve protein alıyor, vücut bu sayede daha etkili enerji yakımı yaparak zayıflamaya yardımcı oluyor. Ayrıca fazla karbonhidrat tüketiminin yol açtığı yüksek kan şekeri ve insülin gibi sorunlar da ortadan kalkıyor.
Keto diyette ekmek tüketimi nasıl olmalı?
Bilindiği gibi ekmek karbonhidrat bakımından son derece zengin besin grubunda yer alıyor. Özellikle beyaz ekmek, sağlığa hiçbir faydası olmaması nedeniyle tüketilmemesi gereken bir gıda olarak geçiyor.
Son yıllarda beyaz ekmek yerine çavdar, kepek, yulaf gibi tahıl ekmeklerinin tüketilmesi gerektiği vurgulanıyor. Ancak tahıl grubu lif ve mineral bakımından zengin olsa da, ketojenik beslenme planında yer almıyor.
Tahıllar sağlık açısından pek çok faydası bulunan ve normal beslenme planına dahil edilmesi gereken gıdalardır. Ancak ketojenik diyette uygulanan kalori ve karbonhidrat alımı biraz daha farklı olduğu için tahıl tüketimi uygun değildir.
Yine de ekmek tüketimi minik porsiyonlarla sınırlandırıldığı takdirde ketojenik diyete eklenebilir. Bu durumda günlük karbonhidrat tüketiminin 50 gramı geçmemesine dikkat edilmelidir ve tüketilen ekmek miktarı buna göre ayarlanmalıdır.
Buna ek olarak, diyetten en yüksek verimi almak için beslenme programını destekleyen keto hapları kullanılabilir ve düzenli egzersiz programı uygulanabilir.