
Ketojenik diyet son yıllar çılgınlık derecesinde bir popülarite kazandı. Elbette kilo vermeye gerçekten yardımcı olması bunun en önemli etkeni.
Peki düşük karbonhidrat diyeti olarak da bilinen bu diyet türünde ne kadar karbonhidrat tüketmek ve ne şekilde beslenmek gerekiyor? Tüm merak edilenleri sizler için araştırıp bir araya getirdik.
Ketojenik diyette karbonhidrat tüketimi
Günlük olarak tüketilmesi gereken karbonhidrat miktarı, diyet yapan kişilerin anatomik durumuna ya da altta yatan hastalıklarına göre belirlenir. Fakat normal ve sağlıklı bir insan için ketojenik diyette tüketilmesi gereken maksimum karbonhidrat miktarı günde 50 gramdır.
Ayrıca ketojenik diyet uygulanırken günlük alınması gereken kalorinin besin değerleri ise şu şekilde belirlenmiştir:
- Yüzde 60 ila 70 yağ
- Yüzde 20 ila 30 protein
- Yüzde 5 ila 10 karbonhidrat
Tüketilen kalori miktarının bu şekilde olması, vücudu ketosis haline sokacak ve bu şekilde sağlıklı bir kilo verme süreci başlayacaktır. Vücudun ketosis sürecinde olduğunu anlamak için 3 farklı belirtiye bakılabilir. Bu belirtiler şu şekildedir:
- Nefesin aseton gibi kokması,
- İdrar kokusunun farklılaşması,
- Eczanelerden alınabilecek olan keton ölçer cihazları ile kandaki keton seviyesinin ölçülmesi.
Eğer tükettiğiniz besin değerlerini takip etmek istemiyor fakat yine de bir ketosis moduna girmek istiyorsanız, bu durum ketojenik diyet hapları kullanabilirsiniz.
Ketojenik diyet sırasında tüketebileceğiniz, düşük karbonhidratlı yiyecekler
Ketojenik diyet yaparken beslenme programınızı doğru şekilde ayarlamanız gerekiyor. Standart bir ketojenik diyet programı içerisinde yer alması gereken besinler ise şu şekilde:
- İstiridye, midye, ahtapot ve kalamar gibi deniz ürünleri.
- Tatlı patates, pancar, ıspanak ve brüksel lahanası gibi sebzeler.
- Peynir
- Avokado
- Kümes hayvanları ve taze et
- Yumurta
- Hindistan cevizi yağı
- Süzme peynir ve sade yoğurt
- Zeytinyağı
- Kuruyemişler ya da yağlı tohumlar
Tüm bu besinler doyurucu olduğu kadar, düşük karbonhidrat içeren besinlerdir. Aynı zamanda daha sağlıklı bir yaşam için gereklidir.
Eğer bu besinleri tüketmenize engel durumlar varsa ve yine de düşük karbonhidrat diyeti yapmak istiyorsanız, bu durumda ketojenik diyet hapları da kullanabilirsiniz.