Ketojeni diyetn nasıl olacağına dair herkesin kafasında bir soru işareti var. Yüksek yağ tüketimi ile metabolizmayı hızlandıran bu diyet, normalden farklı bir beslenme planı sunar.
Peki ketojenik diyette günde kaç öğün ve ne kadar beslenilmesi gerekir, hangi gıdalar diyet programına dahil edilebilir? Bu konuyu sizler için araştırdık.
Ketojenik diyette beslenme programı
Ketojenik diyetin temelinde karbonhidrat ve yağ seviyelerini düzenlemek yatar. Normalde karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme planı uygulamak, şeker ve insülin seviyelerini artırma, kalp-damar tıkanıklıklarına yol açma ve bel bölgesinde yağlanma gibi çeşit çeşit sorunlara neden olur.
Ketojenik diyet, tam olarak bu sorunlara odaklanır ve bu nedenle ketojenik diyette tüketilen karbonhidrat miktarı oldukça minimumdur. İdeal bir ketojenik beslenme planı, günlük alınan karbonhidrat seviyesini %5 ila %10, yani yetişkin bir birey için yaklaşık 50 gram olacak şekilde sınırlar.
Bunun yerine beslenme programına sağlıklı yağlar ve protein eklenir. Protein tüketiminin %20 ila %35 aralığında olması kişiye göre değişir. Eğer diyet yanında egzersiz de yapılıyor ve kas kütlesinin korunması tercih ediliyorsa protein oranı %35 seviyesinde ayarlanabilir.
Böyle bir durumda kilo verme hızını artırmak için ketojenik diyet hapları da aktif olarak kullanılır. Yağ tüketimi ise hayvansal kaynaklar yerine sağlıklı bitkisel kaynaklardan karşılanır.
Ketojenik diyette öğün sayısı
Beslenme planı sağlıklı gıdalardan olacak şekilde ayarlandıktan sonra günde kaç öğün yenileceğine de dikkat edilmesi gerekir. İdeal bir ketojenik diyet planı 3 ana 3 ara öğünden oluşur.
Sağlıklı bir beslenme planında olduğu gibi ketojenik diyette de günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Kahvaltının düzenli olarak yapılması ve içeriğinin ketojenik diyete uyacak şekilde düzenlenmesi gerekir. Örneğin yumurta tüketimi artırılabilir.
Öğle ve akşam yemeklerinde ise karbonhidrat bulundurmayan sebzeler, protein yönünden zengin et, balık, tavuk tüketilebilir. Ancak karbonhidrat zengini ekmek ve nişasta zengini patates gibi besinlerin diyet planına dahil edilmemesi gerekir.
Ayrıca orman meyveleri dışındaki pek çok meyve şeker ve karbonhidrat bakımından zengindir. Bu nedenle bu gıdalar ketojenik diyet planı içinde tüketilmez veya sınırlandırılır.