Ketojenik diyet beslenme planı, sağlıklı yağlar ve ideal oranda protein tüketimini baz alır. Bu sayede düşük karbonhidrat alımı ve hızlı kilo kaybı desteklenir.
Peki güçlü bir yağ deposu olan fındık ketojenik diyette nasıl ve ne sıklıkta tüketilir? Sizin için ketojenik diyette fındık tüketimi konusunu araştırdık.
Keto diyette ne tüketilmeli?
Dünya genelinde en sık uygulanan diyetlerden olan ketojenik diyet, çok az karbonhidrat ve yüksek yağ tüketimine odaklanan bir programdır. Bu programda yağ tüketimi beslenmenin temel kaynağını oluşturur.
Ketojenik diyette besin ihtiyacının yaklaşık %75’i yağlardan karşılanır. Ancak burada tercih edilen yağ kaynakları büyük önem taşır. Örneğin; katkı maddeli, paketli ve abur cubur kaynaklar ile doymuş yağlar yerine bitkisel yağlar ile beslenilmesi gerekir.
Özetlendiğinde sağlıklı protein ve yağ kaynaklarının tüketimi ketojenik diyet ile beslenme yönteminin temelidir. Ketojenik diyette tüketilen temel besin kaynakları şu şekilde sıralanabilir:
- Proteinler: Balık, kuzu, kümes hayvanı, biftek, yumurta
- Toprak üstü ve yeşil yapraklı sebzeler: Lahana, roka, ıspanak, marul, brokoli
- Bol yağlı ürünler: Beyaz peynir, kaşar peyniri, krema
- Taze tohumlar: Fındık, ceviz, kaju, ay çekirdeği, badem
- Bazı meyveler: Avokado ile düşük glisemik indeksli orman meyveleri
- Stevia gibi doğal tatlandırıcılar
- Bitkisel yağlar: Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, susam yağı
Keto diyette fındık tüketimi
Fındık sağlıklı bir yağ deposudur ve karbonhidrat bakımından fakirdir. Protein yönünden de zengin olan fındık ayrıca magnezyum, kalsiyum ve demir gibi pek çok mineral barındırır. Bu nedenle özellikle spor yapanlar ve sağlıklı beslenenler tarafından tüketilir.
Keto diyette yağ tüketimi oldukça idealdir. Sağlıklı bir yağ kaynağı olan fındık, ketojenik beslenme planı içine çeşitli şekillerde dahil edilebilir.
Tek başına veya salata ve yemeklere fındık eklemek ketojenik diyete katkı sağlar. Bu sayede günlük yağ ve protein ihtiyacının önemli bir kısmı karşılanabilir. Tabii burada porsiyonları abartmamak ve gün içinde alınan makroları yakından takip etmek gerekir.
İhtiyaç olması durumunda diyete yardımcı ketojenik hap kullanımı da tercih edilebilir. Böylece ketojenik diyetin etkisini göstermesi ve ketoz evresine daha kısa sürede girilmesi sağlanır.