Ketojenik diyet her ne kadar yaygın uygulanan bir diyet türü olsa da, bir yandan da zorlu bir süreç olması sebebiyle ertelenebilir. Bir diğer yandan pek çok insan ketojenik diyete nasıl başlaması gerektiğini bilmiyor.
Peki ketojenik diyete nasıl başlanır? Tüm bilinmesi gerekenler ve başlama yöntemlerini bu yazıda ele aldık.
Ketojenik diyete başlamadan önce bilinmesi gerekenler
Karbonhidrat, vücudun en temel enerji kaynağıdır. Vücudun aç kalması durumunda önce karbonhidrat, ondan sonra yağ ve sonra da protein yakılır. Yani eğer düşük karbonhidrat ile beslenilirse, vücut enerji toplamak için yağları yakacaktır. Yağların yakılması demek de kilo vermek anlamına gelir.
Aynı zamanda keto diyeti sırasında biyolojik olarak şu durumla meydana gelir:
- Trigliserit oranı düşer,
- İyi kolesterol yani HDL oranı yükselir,
- Kan şekeri ve insülin seviyesi düşer.
Bir diğer yandan ketojenik diyet diğer diyet programları gibi uzun süre sürdürülemez. Uzun süre sürdürüldüğü durumlarda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu yüzden genellikle 3 ila 7 günlük programlar uygulanır.
Ayrıca kendi başınıza bir diyet programına başlamaktansa, ketojenik diyet programına bir diyetisyen ile başlamanız çok daha sağlıklı olacaktır. Çünkü diyetisyenler bu diyet programına başlamadan önce vücudunuzun ketojenik diyete uygun olup olmadığını anlamak için bazı testler yaparlar.
Ketojenik diyete nasıl başlanır?
Ketojenik diyete başlarken bazı aşamaları takip etmeniz gerekebilir. Bu aşamalar ise şu şekilde belirlenmiştir:
- İlk aşama kendinizi ketojenik diyet sürecine hazırlamaktır ve bu aşama yaklaşık olarak 2 ila 4 hafta sürer. Bu süreçte tükettiğiniz karbonhidrat miktarını yavaş yavaş düşürebilirsiniz.
- Egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz. Egzersiz yaptığınız günlerde 30 gram, yapmadığınız günlerde 20 gram karbonhidrat tüketebilirsiniz.
- Bu süreçte MCT yağı ya da toz keton gibi vücudunuzun keton üretimini artıracak olan yöntemleri uygulayabilirsiniz.
Eğer farklı sebeplere bağlı olarak ketojenik diyet yapma fırsatınız yoksa ya da bir diyet programı için bu kadar uzun süre ayırmak istemiyorsanız, bu durumda alternatif yöntemleri tercih etmeniz gerekiyor. Bunlar arasında en sık tercih edileni ise ketojenik diyet hapları kullanmak.