Ketojenik diyet, düşük karbonhidrat tüketimi gerektiren bir diyet olarak, merkezinde sebzeleri bulundurur. Yani sebze tüketmenin ketojenik diyete büyük katkısı olduğu söylenebilir.
Günümüzde ketojenik diyet ile yeni tanışan insanlar, bu diyet programı içerisinde neleri yemesi gerektiğine karar veremeyebilir. Bu yüzden biz de sizler için bir araştırma yaptık ve ketojenik diyet sırasında tüketebileceğiniz sebzelerin bir listesini yaptık.
Ketojenik diyette sebze tüketmek
Ketojenik diyet yapan insanlar için sebze tüketmek çok büyük önem taşıyor. Hatta şöyle bir şey demek yanlış olmaz: D yapan insanlar sebzeleri günlük beslenme alışkanlıklarının merkezine koymalı!
Bugüne kadar keto diyette tüketilebilecek olan sebzeler ile ilgili yapılmış olan pek çok araştırma var. Fakat bu araştırmalara bakmadan, yalnızca iki basit kuralı aklınızda tutarak da hangi sebzelerin karbonhidrat bakımından hafif olduğunu ve ketojenik diyet için faydalı olduğunu anlamak mümkün.
- Yer üstünde yetişen sebzelerin karbonhidrat miktarı düşüktür.
- Yer altında yetişen kök sebzeler ise karbonhidrat bakımından zengindir.
Bu iki basit kuralı aklınızda tutarak ketojenik diyet sırasında hangi sebzeleri tüketmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz. Eğer sebze tüketme alışkanlığınız bulunmuyorsa ya da bazı sebzelere karşı alerjiniz varsa, bu durumda ketojenik diyet haplarını da kullanabilirsiniz.
Ketojenik diyette hangi sebzeleri tüketmek gerek?
Ketojenik diyette tüketilmesi gereken sebzeleri yeşil yapraklılar, turpgiller ve diğer keto sebzeler olarak üç grupta sıralamamız mümkün. Bu gruplarda yer alan sebzeler ise şu şekilde:
- Yeşil Yapraklılar: Ispanak, kara lahana, roka, marul, su teresi, karahindiba, yonca filizi.
- Turpgiller: Turp, pazı, kabak, karnabahar, yeşil lahana, beyaz lahana, salatalık, brokoli, şalgam, brüksel lahanası.
- Diğer Keto Sebzeler: Sarımsak, kereviz, kuşkonmaz, yaz kabağı, beyaz mantarlar, zeytin, patlıcan, dolmalık biber, enginar kalbi, bamya, yeşil fasulye, lahana turşusu.
Elbette bunlar sık ulaşabileceğimiz ve öne çıkan sebzeler. Ayrıca unutmadan söylemekte fayda var: Eğer daha önce bir ketojenik diyet uygulamadıysanız ve ketojenik diyete yeni başlamak istiyorsanız, bu durumda bir diyetisyen ile yola çıkmanız çok daha iyi olacaktır.