Düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir beslenme programı ile zayıflamaya yardımcı olan ketojenik diyet, son yılların en fazla ilgi çeken konularından biri oldu.
Peki ketojenik diyet hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Bu yazımızda ketojenik diyet ne kadar sürer, vücut ketozis evresine ne kadar sürede girer gibi sorulara yanıt aradık.
Ketojenik diyet nasıl çalışır?
Yüksek yağ, orta seviyede protein ve minimum düzeyde karbonhidrat alımı ketojenik diyetin ana kuralları arasındadır. Bu tarz bir beslenme planı insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır.
Ketojenik diyet ile amaçlanan karbonhidrat tüketimini sınırlandırmak ve bu sayede vücudun harcadığı enerji kaynaklarını değiştirmektir. Metabolizma hızı doğru uygulanan bir ketojenik diyet ile yükseltilebilir.
İnsan vücudu normalde enerji ihtiyacını karbonhidratlardan karşılar. Ancak keto diyette karbonhidrat alımı minimumda olduğu için yağ rezervleri tüketilmeye başlanır. Yağ depoları, daha uzun süre enerji veren verimli rezervlerdir. Bu rezervlerin kullanılması dinç ve enerjik hissetmeyi sağlar.
Yağ rezervlerinin tüketilmesi ketozis adı verilen sürece girmeyi sağlar. Bu süreç, vücutta baştan ayağa değişiklik olmasına yardımcı olur. Böylece genel sağlık durumunun iyileştirilmesi, beyin hasarlarının önüne geçilmesi, metabolizmanın hızlandırılması ve kilo verme hızının artması mümkün olur.
Keto diyet ne kadar sürer?
Ketojenik diyette beslenme planının ne kadar süreceği oldukça kişiseldir ve farklı etmenlere göre değişebilir. Çünkü her vücutta ketozise girme süresi aynı anda gerçekleşmez.
Ketojenik diyet ortalama 2-7 gün sürede etkisini gösterir ve ideal olan diyeti birkaç hafta uygulamaktır. Bazı durumlarda profesyonel sporcular, dönüşümlü ketojenik diyet türlerini daha uzun süre devam ettirebilir.
Ketozis evresine giriş yaş, cinsiyet, aktivite seviyesi, beslenme programı, vücut tipi ve genetik faktörler gibi çeşitli durumlara bağlı olarak kişiden kişiye değişir.
Ancak ketozie hızlı şekilde girmek için aç karnına egzersiz yapmak, karbonhidrat tüketimini 20 gram altında tutmak ve daha fazla su içmek gibi yöntemler uygulanabilir.
Ketoz halinde kalp, beyin, karaciğer ve kaslar daha yüksek enerji harcar, böylece vücut tarafından yakılan yağ miktarı artar. Fakat ketojenik diyet uzun süreli uygulanacaksa takviyeler ile ketojenik diyet haplarının kullanılması önerilir.