Ketojenik diyet, son yılların en fazla rağbet gören ve ilgi çeken beslenme biçimi. Beslenme alışkanlıklarını değiştirerek kilo vermeye yardımcı olan ketojenik diyetin nasıl yapılacağı da büyük merak konusu.
Peki sonuçları bilimsel verilerle kanıtlanmış bu başarılı diyete başlarken neler yapılması gerekiyor? Merak ettiğiniz her şey bu yazımızda!
Ketojenik diyete giriş
Ketojenik diyetin zayıflatıcı etkisi bilimsel açıdan kanıtlanmış durumda. Bu da onu dünyanın en popüler beslenme biçimlerinden biri haline getirdi.
Profesyonel sporcular ile vücut geliştiricilerin de sıklıkla uyguladığı bir beslenme düzeni olan ketojenik diyet, her geçen gün daha fazla insan tarafından uygulanmakta. Bu plana başlamadan önce başarı oranını artırmak için keto diyetin temel mantığını anlamak gerek.
- Öncelikle keto diyet, diğer tutucu beslenme programlarından farklı olarak minimum düzeyde beslenmeyi hedeflemez.
- Katı sınırları olmayan ketojenik diyette sağlıklı olduğu ve karbonhidrat içermediği sürece her şey tüketilebilir.
- Temel olarak besinlerden alınan kalori ile günlük makro dengesinin iyi ayarlanması gerekir.
- Ketojenik diyette günlük alınan makro dengesi; %75 yağ, %20 protein ve %5 karbonhidrat şeklinde ayarlanmalıdır.
- Yağ ve protein kaynaklarının mümkün oldukça sağlıklı besinlerden tercih edilmesi önemlidir. Örneğin; trans ve hayvansal katı yağlar yerine; Hindistan cevizi yağı, susam yağı, zeytinyağı gibi bitkisel yağlar kullanılmalıdır.
Keto diyette yasaklı gıdalar
Ketojenik diyette tüketilmesi gereken ana besin kaynağı sağlıklı yağlar ile protein kaynaklarıdır. Ancak karbonhidratın bu beslenme planında yer almaması gerekir.
Ketojenik diyette tüketilmesi yasak olan gıdalar şu şekilde sıralanır:
- Nişasta içeren toprak altı sebzeler (patates, tatlı patates)
- Orman meyveleri ve avokado haricindeki meyvelerin tümü
- Bütün tahıllar (Buğday, yulaf, arpa gibi)
- Bütün şekerler (Bal, agave, pekmez)
- Baklagiller (Nohut, barbunya, fasulye gibi)
Bütün adımları doğru şekilde uygulayan kişilerde, sağlık açısından yeni bir düzene geçiş sağlanır. Bu sürece geçişi hızlandırmak için ketojenik ilaçlardan faydalanmak mantıklı olabilir.
Vücudu ketoz evresine sokara yağ yakım hızını artıran ketojenik diyete alışma süresi ortalama 2-7 gündür. Bu süre sonunda vücut, yeni düzene kolaylıkla uyum sağlar ve yasaklı gıdaları aramamaya başlar.