
Ketojenik diyette hangi besinlerin ne kadar oranda tüketilmesi gerektiği fazlasıyla merak edilir. Karbonhidrat alımını sınırlayan, bunun yerine protein ve yağ alımının artırılmasını savunan bu plan kısa sürede kilo vermeye yardımcı olur.
Peki ketojenik diyet uygulanırken hangi peynirlerin tüketilmesi uygun olur ve diğer protein kaynakları nelerdir? Bu soruları sizler için cevapladık.
Ketojenik diyette protein kaynakları
Ketojenik diyet uygulayan bir insanın günde %5 oranında karbonhidrat, %20 oranında protein ve %75 oranında yağ tüketmesi gerekir. Kimi ketojenik diyet türleri günlük protein oranının %35’e kadar çıkmasına izin verir.
Ketojenik diyette diğer diyet türleri kadar katı kurallar ve kısıtlamalar yoktur. Bunun yerine genel olarak besin ihtiyacının karbonhidratsız ve sağlıklı bitkisel gıdalardan karşılanması önerilir.
Bitkisel gıdalar yağ tüketiminin çoğunluğunu karşılarken, sağlıklı hayvansal kaynaklar ise protein ihtiyacını karşılar. Böylece karbonhidrat tüketimini belirli bir oranda tutarak daha zinde ve dinç olmak mümkün olur.
Ketojenik diyette tüketilen protein kaynaklarının başında şunlar gelir:
- Kırmızı et
- Balık
- Hindi
- Tavuk
- Süt ve süt ürünleri
- Yumurta
Ketojenik diyette hangi peynirler tüketilir?
Ketojenik diyette protein alımı oldukça önemlidir. Standart keto diyetinde günlük protein ihtiyacını yeterli oranda karşılamak gerekir. Yüksek protein oranlı keto diyeti ise daha fazla protein alımına izin verir.
Dolayısıyla protein kaynakları ketojenik diyet beslenme planında mutlaka yer alır. Süt, peynir, yoğurt, yumurta gibi süt ve süt ürünleri protein bakımından zengin gıdalar arasındadır.
Standart veya yüksek proteinli bir ketojenik diyet uygulanırken; keçi peyniri, kaşar peyniri, krem peynir, tulum peyniri, beyaz peynir ve mozarella gibi peynir türlerinin tamamı tüketilebilir.
Buradaki önemli konu, kalori hesabının doğru yapılması ve tüketilen besinlerin oranına dikkat edilmesidir. Çünkü ideal bir ketojenik beslenme programında günlük enerji ihtiyacının %20 ila %35’i protein kaynaklarından karşılanabilir.
Beslenme programına ek olarak ketojenik hapların kullanımı ile daha hızlı zayıflama ve diyetin verimini artırmak mümkündür. Ayrıca uzun süreli uygulana programlarda, mineral ve vitamin eksiklikleri yaşamamak için ek takviyelerin kullanımı da düşünülebilir.