
Testosteron seviyesini azlığı ya da çokluğu fiziksel sorunlar yaratabiliyor. Fakat ortaya çıkabilecek olan fiziksel etkileri de göz ardı etmemek gerek. Çünkü bu etkiler yaşam kalitesinin düşmesi anlamına gelebilmekte.
Peki testosteron seviyesini dengelemek için uygulanan testosteron replasman tedavisi, panik atak krizlerine sebep oluyor mu? Tüm merak edilenlere bakalım.
Testosteron ve panik atak arasındaki ilişki
Erkeklerde hormon dengesizlikleri fiziksel problemlere yol açabileceği gibi, zaman zaman depresyon ve anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklara da sebep olabilir. Ortaya çıkabilecek söz konusu durumlardan biri de panik ataktır.
Erkeklerde testosteron seviyesinin düşük olması gerginliğe, depresifliğe, saldırganlığa ve panik atak krizlerine neden olmaktadır. Oysa testosteron yerine koyma ya da yenileme tedavisi sonucunda bu problemler ortadan kaldırılmaktadır.
Panik atak gibi durumlar yalnızca testosteron seviyesinin düşük olduğu durumlarda değil, aynı zamanda yüksek olduğu durumlarda da meydana gelir. Bu yüzden de testosteron seviyesinin ideal seviyede bulunması önem taşır.
Testosteron seviyesinin yüksek olduğu durumlarda düşürmek için yapılabilecekler mevcut. Aynı şekilde eğer testosteron seviyeniz düşükse, yaygın olarak tercih edilen yöntem testosteron artırıcı ilaçlar kullanmak.
Testosteronun erkek psikolojisine olan etkisi
Erkeklerin ergenliğe geçiş yaptıkları dönemde, psikolojilerinde testosteron seviyesinin yükselmesine bağlı olarak bazı değişiklikler meydana gelir. Testosteronun yeterli seviyede üretilmediği durumlarda ise çeşitli duygu durum bozuklukları da ortaya çıkabilir.
Erkeklerde testosteron seviyesinin azalması depresyon gibi sorunlar ortaya çıkarır. Bununla birlikte yaşanan depresyon gibi sorunlar da testosteronun düşmesine etki edebilir.
Bazı durumlarda testosteron eksikliğini ortaya çıkaran depresyonu yenmek adına kullanılan antidepresan ya da benzer ilaçlar testosteron seviyesini yükseltebilir.
Bir diğer yandan testosteron artırıcı ilaçlar kullanmak da depresyon gibi psikolojik sorunları ortadan kaldırabilir. Böylelikle testosteron eksikliğinden kaynaklanan belirtiler de ortadan kalkmış olacaktır.
Tüm bunların dışında testosteron seviyesinin az ya da yüksek olması agresiflik, şiddete yönelme, saldırganlık ya da öfke gibi sorunlar da yaratabilir. Bu yüzden bu gibi belirtilerin ortaya çıkmaya başladığı durumlarda testosteron seviyesine bakmak için test gerekebilir.