
Testis ile testosteron arasında sıkı bir ilişki olduğunu biliyor muydunuz? Testosteronun üretiminin büyük bir kısmını gerçekleştiren testisler, erkek üreme sistemi açısından oldukça önemlidir.
Toplu sporlarda testis bölgesini korumaya çalışmamız yine ani darbelerde refleks olarak testis bölgesini koruma iç güdümüz boşuna değildir. Yeni erkeklerin potansiyel tehlike anından korumak istedikleri ilk bölgelerden birisidir testisler.
Peki testosteron testisleri nasıl etkiler, yazımızda detaylıca anlattık; hadi bakalım!
Testosteron ve testis
Konuya ilk önce testosteron ne demek üzerinden başlayalım. Zira testosteronun ne olduğu ve hangi görevlere sahip olduğunu bilmek, bu hormonun önemini anlamamıza yardımcı olacaktır.
Hem erkek hem de kadınlarda bulunan testosteron, erkek vücudunda pek çok etkiye sahiptir.
Herhangi bir hormon veya enzim vücudumuza gıda ile giren belirli bir maddeden sentezlenir. Testosteronun temeli ise kolesteroldür. Testosteron kolesterol ilişkisi, bu ikilinin vücudumuzda hangi etkilere neden olduğunu anlamak bakımından oldukça önemlidir.
Leydig hücreleri, kolesterolü kandan bir tür protein şeklinde alır. Akabinde çeşitli kimyasal reaksiyonlar geçirerek testosteron olarak sentezlenir.
Kaslı fizik, kalın ses, sperm üretimi başta olmak üzere birçok etkisi bulunan testosteronun ideal değerler arasında olması gerekiyor. Bu değerler ise erkeklerde 300-1000 ng/dl olarak belirlenmiştir. 300 ng/dl altındaki değerler, testosteron azlığına işaret eder.
Öte yandan 1000 ng/dl üstü ise testosteron fazlalığını ifade eder. Testosteron yetersizliğinden şikayetçi olan pek çok insan bulunuyor.
Testosteronun yetersiz olması sperm üretimini olumsuz bir şekilde etkiler. Ayrıca cinsel hayatın da sekteye uğramasına neden olur.
Testosteron nereden salgılanır sorusu kapsamında testosteron hormonunu testislerin salgıladığını söyleyebiliriz. Erkek vücudunda oldukça önemli görevlere sahip olan testosteron, kişinin kendisini hem fiziksel hem de ruhsal anlamda iyi hissetmesini de sağlar.
Vücutta salgılanan testosteron hormonunun ana kaynağı, daha önce de söylediğimiz gibi testislerdir.
Bunun yanı sıra çok az miktarda böbrek üstü bezler de testosteron salınımında bulunur. Peki ama testosteronun testislere etkisi nedir?
Testosteronun testislere etkisi
Cinsel hayatın devamlılığı ve üreme sisteminin doğru bir şekilde çalışabilmesi, sperm üretimine bağlıdır. Sperm üretiminden sorumlu hormon olan testosteronun belirlenen düzeyde olması, bu anlamda çok önemlidir.
Sperm üretiminde testosteron önemli mi? diyenler için bu sorunun cevabı olacaktır. Birçok kişi, testosteron ne işe yarar sorusu üzerinden hem testisler hem de testosteron ile ilgili bilgi almak ve ikisi arasındaki bağlantıyı çözümlemek ister.
Testosteron ve testis arasında çok önemli bir ilişki vardır. Daha önce de ifade ettiğimiz üzere erkek vücudunda testosteron salgılanması büyük oranda testislerin işidir. Testisler, erkeklerin daha sağlıklı bir şekilde yaşantısını sürdürmesini sağlar.
Yeterli miktarda salgılanan testosteron, yetişkinlik döneminde kemik yoğunluğu, kas gücü ve libidonun artmasını sağlar. Testislerde görülen hastalıklar, yetersiz miktarda testosteron salgılanması ile alakalıdır. Bu nedenle testosteron miktarı oldukça önemlidir.
Testosteron nerede üretilir sorusunun cevabı olan testisler, çeşitli sorunlarla baş başa kaldığında kişi hem ruhsal hem de fiziksel anlamda kendisini kötü hisseder.
Testosteron yetersizliği andropoz olarak adlandırılıyor. Testisler yeterli miktarda testosteron üretemediğinde bazı sorunlar meydana geliyor.
Testosteronun yeterli miktarda salgılanamaması ise cinsel isteksizlik, düşük kas gücü, sertleşme problemi, depresyon gibi sorunları beraberinde getiriyor. Testosteron düşüklüğü ile testislerde bazı hastalıklar meydana gelebiliyor, bu durum ise kişiyi her anlamda olumsuz etkiliyor.
Testosteron ile testislerinizi güçlendirin
Testosteron hormonu, testislerin çok daha sağlıklı bir yapıya kavuşmasını sağlar. Testislerde görülen bazı hastalıkların nedeni, testosteron yetersizliğidir. Bu nedenle erkeklerde testosteron seviyesinin 300-1000 ng/dl arasında olması gerekmektedir.
Testosteron düşüklüğünden şikâyet eden kişiler için genellikle düzgün bir diyet ve testosteron arttırıcı ilaçlar tavsiye edilmektedir. Kişinin hayat tarzını değiştirmesi, testosteron seviyesinin artmasını sağlayan en önemli hususlardan birisidir.
Testosteronun seks hayatı için önemi ise oldukça kritiktir. Çünkü düzenli bir seks hayatı için testosteron hormonunun ideal seviyeler arasında salgılanması gerekir. Bu sentezlemenin düşük olması çeşitli sorunlar doğurabilmektedir.
Testosteron düşüklüğü, genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilen etkilerin görülmesine neden olur:
- Kas kütlesinde azalma
- Yorgunluk
- Saç dökülmesi
- Cinsel dürtüde azalma
- Ruh haline ani değişimler
- Erekte olamama hali
- Olması gerekenden çok daha küçük testis boyutu
- Kemik kırılmalarına yatkınlık
Bu ve bunun gibi hususlar, testosteron yetersizliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Testosteronun beklenenden daha az salgılanması yalnızca cinsel hayatı olumsuz etkilemez. Aynı zamanda gündelik hayatın da sekteye uğramasına neden olur.
Kas kütlesinde azalma ve kemiklerin güçsüzleşmesi, dış etkenlere karşı çok daha dayanıksız bir vücut yapısına neden olur. Bunun yanı sıra olması gerekenden çok daha küçük bir testis boyutu cinsel hayatın da olumsuz etkilemesine sebebiyet verir.
Testosteron düşüklüğünün testislerdeki hastalıklara da davetiye çıkardığı bilindiği için testosteron seviyesinin yükseltilebilmesi için çeşitli yöntemlerden yararlanılması gerekir. Bunlardan en bilineni testosteron arttırıcı ilaçlar olarak karşımıza çıkıyor.
Gıda takviyeleri, testosteronun yeterli miktarda salgılanmasını ve testislerin çok daha sağlıklı bir forma kavuşmasına olanak tanıyor. Peki testis sağlığı için hangi testosteron hapları kullanılmalı?
Testis sağlığı için testosteron hapları
Testosteron seviyesinin düzenleyen testosteron hapları, aynı zamanda testis sağlığı açısından da önemlidir. Testis rahatsızlıkları, testosteron düşüklüğünden meydana gelir. Bu nedenle testosteron seviyesinin ideal değer aralıklarında olması gerekiyor.
En iyi testosteron arttırıcı ilaçlar kapsamında, genel olarak aşağıdaki ilaçlar ön plana çıkıyor:
Testogen
Düşük t-seviyesi sorunu yaşayan bireyler tarafından kullanılan Testogen, organik bileşenlerden üretilmiştir. Testosteron sentezi ve testosteron artışını mümkün kılan ilacın herhangi bir yan etkisi gözlemlenmemiştir.
Testo-Max
Genellikle spor yapan kişiler tarafından kullanılan Testo-Max, kas gelişimine katkıda bulunur. Isırgan yaprağı ekstresi, çinko, magnezyum gibi önemli bileşenlere sahiptir. Testosteron eksikliğinden yakınan kişilere önerilen ilaç, testislerin de sağlıklı bir forma kavuşmasını sağlar.
Testo Prime
Testosteron artışını sağlayan Testo Prime doğal bir üründür. 12 farklı malzemenin bir araya gelmesiyle oluşturulan ilaç, güç ve dayanıklılık sağlıyor. Aynı zamanda içerisinde bulunan hormon dengeleyiciler sayesinde vücudun çok daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını mümkün kılıyor.
TestoFuel
Seks hormonunuzu artırmak ve heyecan dolu bir cinsel yaşam hedefliyorsanız o zaman doğal bileşenlerle üretilen TestoFuel’i denemelisiniz. Üstelik sadece libidonuzu artırmaz aynı zamanda kas kütlenizi geliştirmenizi de sağlar.
Testolan
Vücut geliştirici ve atletler tarafından kullanılan ilaç, düşük testosteronlu kişiler için takviye bir ürün olarak satılıyor. Cinsel sağlığı etkileyen ve libidoyu arttıran Testolan, penis sertleşmesini de mümkün kılıyor.
Sonuç
Erkeklik hormonu olarak da bilinen testosteron, testisler tarafından üretilir. Dolayısıyla testosteron seviyesi ile testisler arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bu nedenle testosteron eksikliğinde testislerde bazı sorunlar olabileceği de mutlaka değerlendirilmelidir.
Yukarıdaki gibi sıralanabilen ilaçların tamamı, en iyi testosteron arttırıcı ilaçlar kategorisinde yer almaktadır. Bitkisel içerikleri sayesinde testosteron seviyesinin arttırılmasına ve testis sağlığının korunmasına katkıda bulunuyor.
Ancak tüm ilaçlarda ve takviyelerde olduğu gibi bu artırıcıları kullanmadan önce de muhakkak doktorunuza danışmalı ve ilacın yan etkilerini detaylıca araştırmalısınız.