
Ketojenik beslenme programını yaşam felsefesi haline getiren pek çok kişinin rahatsızlık duyduğu konuların başında “Keto Nefesi” olarak adlandırılan kötü nefes koku gelir. Vücudun ketozise girdiğinin habercisi olan bu koku, kişiye fazlasıyla rahatsızlık verir.
Yaptığınız diyetin doğru yolda ilerlediğini gösteren keto nefesinden kurtulma yöntemleri nelerdir diyer merak ediyor musunuz? Merakınızı bu yazıda giderdik.
Keto nefesi nedir?
Keto nefesi, ketojenik diyetin olumsuz sonuçları arasında yer alır. Beslenme tarzında yapılan radikal değişiklikler, kimi zaman kötü ağız kokusu şeklinde istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Ketojenik diyetin temel mantığında karbonhidrat tüketmekten kaçınmak bulunur. Normalde karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye alışmış bir kişinin beslenme planında, bu tarz köklü bir değişiklik yapıldığında ağız kokusunda değişme gözlenebilir.
Genellikle diyet uygulayan kişi için oldukça olumsuz bir durum gibi gözüken keto nefesi aslında diyetin doğru uygulandığına işaret eder. Çünkü ancak keto diyet işe yarıyorsa kötü ağız kokusu ortaya çıkar.
Karbonhidrat alımının yeniden düzenlenmesi ile vücutta ketozis adı verilen bir süreç başlar. Bu evrede vücutta depolanan yağlar yakılır ve yakıt olarak tüketilecek keton üretimi başlar. Bütün bu sürecin sonucunda ortaya çıkan şey ise keto nefesidir.
Keto nefesini gidermek için ne yapılır?
Keto nefesinden yakından bir kişide ketozis evresi aksamadan devam eder ve ketojenik diyetin bütün olumlu sonuçları gözlenir.
Ketojenik diyet hapları kullanarak ketoz evresi hızlandırılabilir, bu durumda ağız kokusunda artış söz konusu olabilir. Bu tarz bir yan etkinin oluşmasına engel olmak için çeşitli adımlar takip edilebilir:
- Gün içinde yeterli miktarda su tüketimi olmazsa ağızda kötü koku oluşabilir. Bu nedenle günlük su tüketiminin iyi ayarlanması gerekir.
- Keto nefesi genellikle ketojenik diyet başlangıç aşamasında ortaya çıkar. Vücudun bu yeni düzene alışmasıyla birlikte, koku sorunu genellikle kendiliğinden ortadan kalkar.
- Ağız hijyenine dikkat etmek keto nefesini azaltır.
- Ağız kokusunun aşırı olması durumunda çeşitli ağız koku giderici spreylerinden ve benzer mentol içerikli ürünlerden faydalanılmalıdır.
- Düzenli gargara yapmak ve boğaz kısmını temizlemek kötü koku oluşmasını engeller.
- Belirli aralıklarla diş temizletmek nefesi önlemede etkili olabilir.