Erektil disfonksiyon, erkeklerde yaşanan bir cinsel sağlık sorunudur. Normal şartlar altında oldukça hızlı biçimde cinsel aktiviteye hazır hale gelebilen erkeklerin, bu niteliklerini yitirmeleri anlamına gelir.
Günümüzde cinselliğe bağlı sağlık sorunları arasında oldukça yaygın biçimde gözlemlenen erektil disfonksiyon problemi, sertleşme ve ereksiyon sorunlarını beraberinde getirir. Ruhsal anlamda da kısmi çöküntüye sebep olan cinsel işlev bozukluğunun neden ve kimlerde ortaya çıktığı merak edilmektedir.
Erektil disfonksiyon kimlerde olur?
Erektil disfonksiyon, çoğunlukla yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıksa da bazı durumlarda genç bireylerde de gözlemlenebilir. Özellikle genç yaşta bu tarz sorunlarla karşılaşılıyorsa birçok etken bulunur.
Erektil disfonksiyon sebepleri arasında en dikkat çekeni kronik sağlık sorunlarıdır. 40 yaş altı bireylerde ereksiyon ve sertleşme sorunlarının yaşanmasında diğer bir etken de uzun süreli ilaç kullanımıdır.
Özellikle toplumumuzda oldukça sıkça görülen erken boşalma için kullanılan haplar çeşitli yan etkiler gösterebilir. Bu nedenle kullanılan ilaçların yan etkileri muhakkak araştırılmalıdır.
Çoğunlukla 40 yaş ve üzeri erkeklerde gözlemleniyor olmakla birlikte cinsel disfonksiyonun ortaya çıkma nedenleri genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
- Alkol, uyuşturucu ve sigara gibi zararlı alışkanlıklara sahip olmak
- Endişe, kaygı, depresyon ve kaygı gibi ruhsal bozukluklar
- Rutin olarak kullanılan ilaçların göstermiş olduğu yan etkiler
- Penise giden kanın azalması
- Testosteron hormonunun eksikliğinden kaynaklanan hormonal yetersizlikler
gibi durumlarda erektil disfonksiyon sorunlarına neden olan başlıca etkenler arasındadır. Ayrıca tüm etkenlere kalp sağlığı sorunları da eklenebilir. Kalp sağlığı sorunu yaşayan erkeklerde de yaygın olarak cinsel işlev bozukluğu gözlemlenir.
Erektil disfonksiyon nasıl etki gösterir?
Erektil disfonksiyon, temel anlamıyla sertleşme ve erekte olamama sorunudur. Dolayısıyla bu cinsel sağlık sorunlarıyla karşılaşılması halinde ortaya çıkan en temel etki cinsel birlikteliğe erkeğin tam anlamıyla hazır olamamasıdır.
Ayrıca söz konusu sorunun ortaya çıktığını anlamaya yönelik bir diğer ayırt edici etki de cinsel isteksizliktir. Erektil disfonksiyona bağlı olarak ortaya çıkan isteksizlik, cinsel aktivite sırasında istenilen performansın gösterilmesi konusunda oldukça önemli bir engeldir.
Günümüzde erektil disfonksiyon sorunlarının kontrol altına alınması adına birçok farklı tedavi yöntemi uygulanır. Özellikle Erektil Disfonksiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, kısa sürede ereksiyon ve sertleşme sorunlarının tamamen giderilmesini sağlayabilir.
Ayrıca ereksiyon bozukluğu sorununa karşı alınabilecek tedbirlerden biri de doğru ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemektir. Bu kapsamda ereksiyon bozukluğu için doğal beslenme yolları ile sağlıklı bir beslenme alışkanlığı oluşturulabilir.
Erektil disfonksiyon neden yaşlılarda daha çok olur?
Ereksiyon bozukluğu, 40 yaş ve üzeri bireylerde oldukça yaygın biçimde gözlemlenen bir cinsel sağlık sorunudur. Bu durumun en temel sebebi ise tahmin edileceği üzere hormonal bozukluklardır.
Yaşlanmaya bağlı olarak erkeklerde libidoyu destekleyen testosteron hormonu eski işlevini yerine getiremez. İşlevini ve etkinliğini yerine getiremeyen testosteron hormonu, normal şartlar altında kolaylıkla uyarılabilen penisin uyarılmasını engeller.
Dolayısıyla yaşlı bireylerde erektil disfonksiyon sorunun ortaya çıkmasındaki en önemli etken testosteron hormonudur. Testosteronun yeteri kadar salgılanması ve penis bölgesine giden kanın arttırılması halinde iktidarsızlık olarak da bilinen bu işlev bozukluğu tamamen ortadan kalkar.
Sonuç
Erektil disfonksiyon erkeklerde çoğunlukla yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan bir sağlık sorunu gibi görünse de genç yaşlarda da etkisini gösterebilir. Sertleşme ve ereksiyon sorunu olarak tanımlanan erektil disfonksiyonu önlemek ve tedbir almak mümkündür.