Testosteron erkek cinsellik hormonu olarak biliniyor. Eğer bu hormonu erkekte fazla şekilde üretilir ya da damarlara enjekte edilirse ortaya olumlu ve olumsuz bazı sonuçlar çıkacaktır.
Enjeksiyon genellikle testosteron seviyesi düşük olan insanlar için uygulanır. Peki damarlarınıza testosteron enjekte ederseniz ne olur? Hep birlikte bakalım…
Testosteron enjeksiyonu ne şekilde yapılır?
Testosteron eksikliği kas ve kemiklerde güçsüzlük ya da cinsel isteksizlik gibi sorunlar yaratabilir. Böyle durumlarda doktor kontrolünde 2-3 haftalık periyotlar halinde testosteron enjeksiyonu gerçekleştirilebilir. Enjeksiyon kalçadan ya da omuzdan yapılır.
Enjeksiyonun yapılamadığı prostat kanseri gibi durumlar için jel ya da hap tedavisi uygulanmaktadır. Uygulama yöntemine doktor kontrolü sonrasında karar verilir. Doktor kontrolüne gerek duymadan kullanılabilecek testosteron artırıcı ilaçlar da mevcuttur.
Testosteron enjeksiyonun faydaları
Testosteron enjeksiyonu ile birlikte hormon seviyelerinde 3-4 kat artış yaşanır. Bu artış kaslarda güçsüzlük, ateş basması ya da vücutta kıllanma gibi sorunların önüne geçer.
Cinsel isteksizlik gibi sorunların getirmiş olduğu psikolojik sorunlar enjeksiyon sonrası yok olmaya başlar. Libido düşüklüğü ve sertleşme sorunlarının ortadan kalkması, daha sağlıklı bir cinsel hayat anlamına gelir.
Depresyon, düşük motivasyon, halsizlik, uykusuzluk ve konsantrasyon eksikliği gibi sorunlar ortadan kalkar. Aynı zamanda testosteron enjeksiyonu ile birlikte yaşanan kansızlık sorunları da ortadan kalkmış olur.
Testosteron enjeksiyonun riskleri nelerdir ve kimlere uygulanmamalıdır?
Enjeksiyondan sonra, enjeksiyonun yapıldığı bölgede dökülme ya da kaşınma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca erkeklerde meme boyutunda büyüme, kırmızı kan hücrelerinin sayısının artması ve sivilce gibi sorunlar da meydana gelebilir.
Testosteron enjeksiyonunun şu hastalıklara sahip olan hastalara uygulanması önerilmez:
- İyi huylu prostat büyümesi,
- Kan pıhtılaşma bozuklukları,
- Uyku apnesi,
- Prostat kanseri,
- Kalp yetmezliği,
- Yüksek düzeyde kırmızı kan hücresi.
Aynı zamanda testosteron enjeksiyonu uygulanması gerekli olan hastalar da şu şekilde listeleniyor:
- Ergenlikte gecikme yaşayanlar,
- Genetik olarak fazladan bir X kromozomuna sahip olan hastalar,
- Sertleşme ve cinsel isteksizlik yaşayan hastalar,
- Kemik erimesi ve benzeri problemler yaşayan hastalar.